Published On: sze, dec 6th, 2017

Stoltenberg: a NATO e heti ülésén nem foglalkoznak a Tillerson távozásáról szóló hírekkel

A NATO e heti külügyminiszteri találkozójának résztvevői nem foglalkoznak az amerikai diplomácia vezetőjének esetleges távozásáról szóló spekulációkkal és pletykákkal – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Sajtótájékoztatóján Stoltenberg újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kedden kezdődő kétnapos ülésen a katonai szervezet előtt álló kihívásokra fognak összpontosítani.

A főtitkár méltatta az amerikai külügyminiszter “erős személyes elkötelezettségét a transzatlanti kötelék és a NATO iránt”, továbbá reményét fejezte ki, hogy Rex Tillerson a mostani találkozón országa támogatását is ismét megerősíti a szövetség felé. Mint mondta, nem pusztán szavakban, hanem tettekben is megmutatkozik az európai biztonság iránti fokozott amerikai elkötelezettség: az utóbbi években “jelentősen megnőtt” a kontinensen állomásoztatott csapatok létszáma.

Donald Trump hamisnak nevezete azokat találgatásokat, amelyek szerint rövidesen meneszti kormányzata külügyminiszterét a kettejük közötti nézeteltérések miatt.

Stoltenberg a sajtóértekezleten hosszan beszélt a megváltozott biztonsági környezet jelentette új kihívásokról, azt hangoztatva, hogy a szövetség ereje mindig is a “hiteles elrettentési képességeken” alapult. “A katonai erő megléte teszi lehetővé a diplomáciai erőfeszítéseket” – fogalmazott.

Kiemelte: a NATO-nak az Európai Unió és a tagországok támogatására is szüksége van a csapatok és a katonai eszközök Európán belüli mozgathatóságának javításához, ami pedig “létfontosságú” a biztonság szempontjából.

A főtitkár emellett beszélt a terrorellenes és a kibervédelmi együttműködés megerősítésének fontosságáról, valamint a XXI. századi kihívásokhoz való alkalmazkodás szükségéről.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu