Tippek és trükkök: így óvhatod meg értékeidet a betörőktől

Érdemes felidézni, hogyan gondolták a múlt század ’70-es éveiben biztonságba helyezni az értékeiket az ezermesterek. Alább az Ezermester 1976-os tanácsait osztjuk meg olvasóinkkal.

“A biztosítás biztonság” – hirdette az Állami Biztosító (ÁB) jelmondata. S ez valóban így van – de csak a már bekövetkezett kár megtérítésére vonatkozóan. Ám nemcsak a ÁB – de a biztosított is jobban jár, ha meg tudja előzni a kár előfordulását. Vannak esetek, amikor ez úgyszólván lehetetlen. Viszont nagyon sokszor – például betörés, besurranótolvajlás – a lakásban történt lopás esetében nem is egyféle módja van a megelőzésnek.

Az ékesebb holmikat nemcsak a betörők, tolvajok, besurranók ellen célszerű elrejteni, hanem sokszor a család egyes tagjai elől is. Jó néhány eset ismeretes, amikor a kisgyermek a hozzáférhető – és cukorkának vélt – gyógyszertől szenvedett halálos mérgezést. De sok olyan közúti balesetről is tudunk, amelyek közvetett oka a kiskorúak által könnyen hozzáférhető, sokszor csábítóan hivalkodó helyen lógó slusszkulcs volt. Sajnos, de akadnak beteg családtagok is, akik elől ugyancsak célszerű elrejteni értékeket vagy a veszélyes holmikat.

1. Aki látott vagy olvasott már krimit, bizonyára emlékszik rá, hogy vagy a tettes, vagy az áldozat, – az értékeket rendszerint valamilyen falon függő tárgy (kép, szőnyeg) mögött rejlő kis páncélszekrénybe, széfbe teszi, vagy onnan veszi ki. Ha nem is krimibe illő méretű, de egyszerű fali mini széfet magunk is készíthetünk. Ennek legelterjedtebb és legegyszerűbb módja, amikor a megfelelő vastagságú falba kialakított üregbe a kis méretű pénzkazetta, vagy fali széf beépítésre kerül azt rendszerint valamilyen álcázott tárggyal eltakarva, Ilyenek lehetnek például a festmények, vagy fali szőnyegek.

2. A fali rejtekhely elfedésének rendkívül biztonságos módja, ha azt a lambéria (falburkolat) mögé építjük. A tároló elhelyezése tulajdonképpen hasonló a korábbi megoldással, csak a külső lambéria takarás biztosíthat előnyösebb rejtekhelyet, mivel az kevésbé felismerhető és megtalálható.

3. Egy előszoba fogas mögé rejtett széf szintén alkalmazható, ahol akár egy mágneses csappantyú kialakításával annak zárása is megoldható.

4. A falhoz állított, vagy arra szerelt konyhaszekrény felső szekrénysorának egyik oldalába is készíthető értékmegőrző – melynek nyílását, díszítést, vagy szellőztetőt sejtető bevonatú , “dekorációval” zárják le. Ha a szekrény mindkét oldalára szerelnek ilyen díszítést, de csak az egyik a rejtekhely, akkor az megtévesztésnek is megfelelő.

5. A könyvszekrény vagy könyvespolc legalsó szintjébe is építhető lapos rejtekhely. Fedele egyben a könyvszekrény legalsó polca is – amelyen ugyancsak könyveket tárolnak.

6.6. Célszerű rejtekhely lehet a magasabb padlószegélyező léc mögötti üreg is.
7. Ahol emelt , ott a magas padlószerkezetben lehet rejtekhelyet képezni. Az ilyen üreg szőnyeggel letakarható.

8.8. Ha van a helyiségben térosztó rács. vagy polc, abban is kiképezhető rejtekhely – például dísztárgyakat (a) vagy szerszámokat tartó polc (b) mögött.

9. Különösen a kis méretű értékek (gyűrű, ékkő) vastagabb ajtóban is elrejthetők, ha az ajtót kivésik, és az üreget mindkét oldalról díszes verettel takarják el.

10. Végül egy jól ismert megoldás: a kettős fenekű fiók.

A szakértőnk véleménye:
SafeBox MillenárisA mai fejlett biztonságtechnikai eszközökkel otthon is kialakítható saját értékmegőrző, amely egyben növeli a biztonságérzetet, ugyanakkor hamis biztonságot adhat.

Egy esetleges betörés során az elkövetők számára azok a tárgyak a legfontosabbak, amelyek nagy értékűek és könnyen mozdíthatóak. Ilyenek lehetnek a készpénz, ékszer, márkás óra, vagy egyéb kisebb méretű vagyontárgyak. A saját házban, vagy laksában elhelyezett széfek önmagukban még nem elegendőek, hiszen a lakásbiztosítás megkötésekor az ilyen jellegű tárgyak külön kockázati besorolást igényelnek. Az értéktárgyak, vagy akár fontos dokumentumok olyan biztonságok tárolást igényelnek, amelyek a biztosító társaságok, vagy az illetékes hatóságok által is elismert és elfogadott technológiai megoldáson alapulnak.

Ilyen megoldás lehet egy hivatalosan is engedélyezett széfszolgáltató igénybevétele, ezek közül is egy a legmodernebb technológiával megépített automata széfterem használata. Természetesen kiemelkedően fontos a mellette legbiztonságosabb védelmi rendszerek alkalmazása.

Ebben tud segíteni a Safe Box Hungary Zrt., amely a Budapesten alkotta meg az egyedi méretű és kialakítású széftermét. A szolgáltatás sajátossága a kiemelkedő biztonság, a könnyű és diszkrét megközelíthetőség, a 0-24 órában való elérhetőség, valamint egyszerű kezelhetőség.

(A cikk megjelenését a Safebox támogatta.)

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment