Published On: sze, jan 24th, 2018

További végpontokkal bővítik a MoLaRi-rendszert

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelenleg tizenkilenc veszélyes vegyi ipari üzem körzetében üzemeltet országos kiterjedésű meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági (a továbbiakban MoLaRi) riasztórendszert.

A mostani beruházás a MoLaRi-rendszer további végpontokkal történő bővítését teszi lehetővé, emellett tizenegy üzemet érintően egy újabb, úgynevezett MoLaRi II-rendszer épül ki. A beruházás részeként a már meglévő riasztórendszerek egy platformra kerülnek.

A MoLaRi II-rendszer kiépítésével nagy mértékben erősíthető a lakosság biztonsága olyan üzemek környezetében, amelyek működése kockázatot jelent a környéken élőkre nézve, a rendszer ugyanis idejében észleli, ha mérgező vagy robbanásveszélyes gázok kerülnek a környezetbe. A fejlesztés növeli a lakosság biztonságát és a rendelkezésre álló erőforrások optimalizását is elősegíti.

A különböző riasztórendszerek egy platformra helyezése komoly előnyt jelent a szervezet számára. A lakossági tájékoztató rendszerek egy platformról történő vezérlése egyszerűbb és rövidebb folyamatsorok kialakítását teszi lehetővé, ami a lakosság tájékoztatását hatékonyabbá teszi.

Bővül a radiológiai távmérő-hálózat is, ezáltal javul a lefedettség is hazánkban, az országos háttérsugárzási adatok folyamatos, megbízható és korszerű nyomon követésével pedig az országos nukleáris korai riasztási rendszer válik hatékonyabbá.

A projekt támogatási összege négymilliárd 800 millió forint.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu