Továbbra is probléma az olasz börtönök zsúfoltsága

Olasz börtönTovábbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) jelentése szerint az olaszországi börtönviszonyokat vizsgáló, 2022-es ad hoc látogatásának eredményeit összegző jelentése szerint a koronavírus-járványt követően ismét emelkedni kezdett a fogvatartottak száma, jóval meghaladva a börtönök befogadóképességét.

A kihasználtsági szint közel van a 114, néhány esetben a 140 százalékhoz. A CPT hangsúlyozta, hogy a problémát átfogó startégiával kell kezelni, azt a célt szem előtt tartva, hogy a börtönbüntetést csakis a végső estekben alkalmazzák.

A CPT küldöttsége számos beszámolót kapott a fogvatartottak közötti erőszakról és megfélemlítésről a meglátogatott börtönökben. A szakértők szerint az olasz hatóságoknak a börtönlakók hagyományos felügyelete helyett a „dinamikus biztonsági megközelítést” kellene előmozdítaniuk, amely a fogvatartott személyiséget és jogait helyezi előtérbe. „Ez a módszer fokozná a biztonságot, és hatékonyabbá tenné a börtönőrök munkáját”.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment