Vádat emeltek a bajonettel rendőrökre támadó férfivel szemben

bajonettHivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt vádat emelt a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség a Miskolci Törvényszéken azon borsodi férfi ellen, aki bajonettel támadt az őt előállítani akaró rendőrökre – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség megbízott főügyésze.

Fürcht Pál közleményében azt írta: 2021 decemberében a rendőrség több büntetőügyben is gyanúsítottként kívánta kihallgatni a borsodi férfit, ezért megjelentek a lakóhelyén, hogy előállítsák. A vádirat szerint a férfi ellenállt a rendőri intézkedésnek, megkísérelt elmenekülni, majd egy 25 centiméter pengehosszúságú bajonettel a jogszerűen intézkedő rendőrökre támadt. A férfi először az egyik rendőr nyaka felé szúrt, majd a mellkasa irányába tett szúró mozdulatot.

A nyomozó ügyészség a férfi elfogása után elrendelte őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki és eredményesen indítványozta letartóztatása elrendelését. Fürcht azt írta: a jelenleg is letartóztatásban lévő férfi elmebetegségben szenved, betegsége évek óta kezeletlen volt, mivel szándékosan elhagyta gyógyszerét. A középkorú férfit elmeműködésének kóros állapota súlyos fokban korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje.

A vádiratban az ügyészség végrehajtandó fegyházbüntetést indítványozott. Az elkövető terhére rótt bűncselekmény tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

A férfi letartóztatását 2021. december 16-án rendelte el a Debreceni Járásbíróság, amely a kényszerintézkedés helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki. Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője akkor azt közölte: a rendőrök a bajonettes szúró mozdulatokat követően testi kényszert alkalmaztak a férfival szemben, majd előállították. Az intézkedés során két rendőr könnyű sérüléseket szenvedett.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment