Published On: szo, aug 5th, 2017

Végre egy jó hír: a kékfrankos rozék megfeleltek az élelmiszerbiztonsági szempontoknak

Valamennyi, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által ellenőrzött, 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozé megfelelt az élelmiszerbiztonsági és beltartalmi szempontoknak, a szakemberek csupán jelölési pontatlanságokat találtak – közölte a hivatal.

A Nébih terméktesztjén összesen 28 féle 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozét vizsgált, a hivatal laboratóriumában mérték a termékek tényleges alkoholtartalmát, hamutartalmát, valamint aszkorbinsavtartalmát is. A hivatal szakemberei ellenőrizték azt is, hogy a gyártók a borok színezéséhez használtak-e nem megengedett mesterséges vagy természetes színezéket, illetve hogy kimutatható-e idegen cukor a termékekben.

A vizsgálatok alapján a rozék egyetlen esetben sem tartalmaztak mesterséges, sem hozzáadott természetes színanyagot. A hat terméken szúrópróbaszerűen elvégzett NMR és izotóparány vizsgálatok eredményei alapján a termékek cukoreredete is megfelelt.

A címkék ellenőrzése során a 28 ital közül háromnál találtak jelölési pontatlanságokat a borászati felügyelők. Példaként említették, hogy az egyiknél a címkén feltüntetett értéknél magasabb alkoholtartalmat mértek. A hiányosságok miatt a gyártókat figyelmeztetésben részesíti a Nébih – közölték.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu