Vesztegetéssel vádol az ügyészség egy pályázatkezelőt és egy vállalkozót

Szilágyi László főügyészség sajtószóvivőVesztegetéssel és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a pályázatkezeléssel foglalkozó nőt, aki a 37 millió forintok kért egy vállalkozótól azért, hogy a közbeszerzési eljárásokon mindig őt hozza ki nyertesnek – közölte a főügyészség sajtószóvivője.

Szilágyi László közleményében azt írta, a vádirat lényege szerint a vállalkozónak két cége is volt, melyeknek különböző adminisztratív munkákat végzett egy nő, aki később egy nagyobb intézmény pályázati felelőse lett, feladata pedig az intézmény közbeszerzéseinek kiírása és az eljárások lebonyolítása volt.

A nő megbeszélte a vállalkozóval, hogy olyan feltételekkel fogja a közbeszerzéseket kiírni, valamint olyan módon bonyolítja le azokat, hogy a nyertes minden esetben a vállalkozó valamelyik cége legyen. Ennek megfelelően az egyes pályázati kiírásokra olyan cégek is benyújtották a vállalkozói cégei mellett az ajánlatukat, akik erről nem is tudtak, vagy valamilyen személyi kapcsolatban álltak a vállalkozóval, illetve a nővel – ismertette a szóvivő.

Megjegyezte, az asszony az egyes pályázatokon elnyert összeg tíz százalékát kérte vissza a vállalkozótól, amit úgy papíroztak le, hogy könyvelőként valótlan számlákat állított ki a vállalkozó részére. A vádirat szerint a vállalkozó 2016-ban és 2017-ben összesen 37 millió forintot adott át így a nőnek, aki ebből egy lakást is vásárolt, amit a nyomozás során zár alá vettek.

Az üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével megvádolt nőre, valamint a vesztegetés bűntettével és szintén hamis magánokirat felhasználásnak vétségével vádolt vállalkozóra – amennyiben nem kérik a tárgyalás megtartását – az ügyészség börtönbüntetést, pénzbüntetést, a vesztegetési pénz és az abból vásárolt lakás elkobzását, illetve végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment