Visszavitték a börtönbe a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekért elítélt Gary Glittert

Garry GlitterVisszavitték a börtönbe Gary Glittert a szabadlábra helyezéséhez szabott feltételek megsértése miatt.

A hetvenes évek glam rock korszakában még világsztárként ünnepelt 78 éves angol pedofilt 2015-ben 16 év szabadságvesztésre ítélték gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt, de alig több mint egy hónapja, büntetése felének letöltése után szigorú feltételekkel elengedték.

Februárban bejelentett szabadlábra helyezése után a londoni igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Glitter továbbra is szoros rendőri felügyelet alatt marad. A volt énekesnek például folyamatosan elektronikus nyomkövetőt kellett viselnie. A szexuális bűncselekményekért elítélteknek az angol-walesi törvények alapján hatósági engedélyt kell kérniük, ha külföldre akarnak utazni, nem találkozhatnak felügyelet nélkül gyermekekkel, és a rendőrség internethasználatukat is korlátozhatja. Nem hivatalos brit médiaértesülések szerint Glitternek ez utóbbi előírás megsértése miatt kellett ismét börtönbe vonulnia.

Az elítéltek feltételes szabadlábra helyezésének ügyével foglalkozó brit büntetés-végrehajtási intézmény szóvivője hétfő este csak annyit közölt, hogy a hatóságok a lakosság védelmét tekintik elsődleges fontosságú feladatuknak, és ezért szállítják vissza „habozás nélkül” a börtönbe az elítélteket a szabadlábra helyezés szigorú feltételeinek megsértése esetén.

Glitter – eredeti nevén Paul Gadd – ellen gyermekek elleni nemi erőszak többrendbeli kísérlete, illetve tényleges nemi erőszak címén emeltek vádat, és a londoni Southwark kerület koronabíróságának esküdtszéke nyolc éve bűnösnek mondta ki. A bíróság ezután rótta ki rá a 16 év szabadságvesztést. A vádpontok egyike szerint Glitter 1977-ben egy 12 éves lánnyal szexuális kapcsolatot létesített, miután pezsgővel leitatta. Egy másik áldozata nyolcéves volt, amikor 1975-ben megpróbálta megerőszakolni. Glitter a per során végig tagadta a bűncselekmények elkövetését, és azzal vádolta egykori áldozatait, hogy kitalálták a szexuális támadásokról szóló történeteket.

Glitter azonban már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt. Vietnamban 2006-ban három év börtönre ítélték, azzal váddal, hogy ottani villájában, illetve egy szállodában két 11 éves kislányt rontott meg. A volt rocksztárt 1998-ban, egy brit számítógép-áruházban is őrizetbe vették, miután javításra bevitte személyi számítógépét, és az áruház technikusai több ezer, gyermekekről készült pornográf fotót találtak a gépen. Glittert annak idején fél év börtönre ítélték, de ebből csak két hónapot ült le.

Glittert 2012-ben vették ismét őrizetbe gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények gyanújával. Az ellene indított eljárás annak a kiterjedt nyomozásnak a része volt, amelyet a Scotland Yard a BBC brit közszolgálati médiatársaságnál akkoriban kirobbant súlyos pedofil botrány ügyében kezdett. A vizsgálat előzményeként kiderült, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Jimmy Savile – aki rendszeresen gyermekműsorokat is vezetett – évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekmények sorát követte el gyermekkorú lányok és fiúk sérelmére. A Savile-ügy vizsgálata során került a hatóságok látókörébe Gary Glitter is, miután egy tanú elmondta, hogy látta, amint Glitter egy iskoláskorú lánnyal létesít szexuális kapcsolatot Savile öltözőjében a BBC londoni székházában.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment