Washington addig nem működik együtt Moszkvával Szíriában, amíg a segélyszállítmányok nem kapnak zöld utat

sziria-aleppoJohn Kerry amerikai külügyminiszter közölte Moszkvával, hogy Washington mindaddig nem vesz részt katonai együttműködésben vele Szíriában, amíg a humanitárius segélyszállítmányok nem kapnak szabad utat a szír kormányerők által ostromlott településekre.

Az amerikai diplomácia vezetője telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Szóvivője szerint Kerry egyúttal azt is kifejtette Lavrovnak, hogy elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy a segélyszállítmányok állandóan késve juthatnak csak el a Szíriában dúló háború áldozataihoz.

Közben a Pentagon szóvivője, Jeff Davis arról számolt be, hogy péntektől amerikai speciális erők segítik a török haderőt és az Egyesült Államok által mérsékeltnek minősített szír lázadókat Szíria északi vidékein. A szóvivő szerint ezzel Washington a török kormány kérésének tesz eleget. Davis részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit mondott el, hogy “néhány tucat” speciálisan kiképzett katonáról van szó.

A két bejelentésre azt követően került sor, hogy pénteken délelőtt Barack Obama amerikai elnök a nemzetbiztonsági tanács munkatársaival, valamint Kerry külügyminiszterrel és Ashton Carter védelmi miniszterrel tanácskozott a szíriai amerikai-orosz együttműködés helyzetéről. Szíriában három napja van érvényben az amerikai-orosz megegyezéssel létrehozott tűzszünet, bár Moszkva csütörtökön azzal vádolta Washingtont, hogy nem tartja be teljes mértékben a megállapodást. Peter Cook Pentagon-szóvivő pedig már csütörtökön jelezte, hogy addig nem folytatódhat Washington és Moszkva katonai együttműködése Szíriában, amíg a humanitárius segélyszállítmányok nem tudnak eljutni a szenvedőkhöz.

A múlt szombaton megkötött orosz-amerikai megállapodás értelmében a két nagyhatalom együttműködik a humanitárius segélyszállítmányok biztosításában és a radikális fegyveres csoportok elleni katonai fellépésben. Az orosz védelmi tárca emellett közölte: Washington és Moszkva létrehoz egy közös központot arra, hogy összehangolják az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és Oroszország légicsapásait.

Kapcsolódó cikkeink

2 Thoughts to “Washington addig nem működik együtt Moszkvával Szíriában, amíg a segélyszállítmányok nem kapnak zöld utat”

  1. Erik

    Ki garantálja hogy ezekben az állítólagos segélyszállímányokban nincs esetleg valami más is. Tudjuk, hogy amerika a fegyverekből és az olajból tartja fent magát. Persze pár kiképzett katona XD.

  2. Erik

    Mondjuk az oroszok vizsgálják át a szállítmányokat vagy bizonyosodjon meg arról hogy tényleg csak egy tucat katona fog segíteni a törököknek nem? ha már annyira együttműködnek gyanús egy kicsit ezért leállítani a segélyszállítmányokat:)

Leave a Comment