Zacher: a különböző drogok kipróbálása ma már orosz rulett

Zacher-GaborZacher Gábor toxikológus szerint manapság a különböző drogok kinézete és fantázianeve alapján sem azok összetételére, sem a hatására nem lehet következtetni. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumának vezető főorvosa az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: a különböző kábítószerek kipróbálása ma már olyan, mint az „orosz rulett”.

A toxikológus megfogalmazása szerint 1995 és 2008 között még „boldog békeidők” voltak, amikor az ecstasy még valóban ecstasyt tartalmazott. Ma már számos különböző színű, mintájú és fantázianevet viselő szer van a piacon – mondta Zacher, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a múlt héten tömeges mérgezést okoztak a nyugat-lengyelországi vajdaságokban – a sziléziaiban és a nagy-lengyelországiban – a partidrogok. A mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta. Csütörtöktől vasárnap reggelig 127 ember szorult kórházi kezelésre, köztük egy terhes nő, valamint több kiskorú. Négy ember állapota súlyos.

A toxikológus azt mondta: csak a speciális vizsgálatok után lehet megtudni, hogy ez az új szer mit tartalmaz pontosan. Elképzelhető, hogy egy nagyobb tisztaságú szer került piacra – tette hozzá.

Zacher azt is elmondta, hogy régen a füves cigaretták is egy-két százalékos, maximum három százalékos THC-t tartalmaztak, ez ma már tizenöt-tizenhat százalék, sőt vannak olyan génmódosított kendernövények, amelyek hatvan-hetven százalékos hatóanyagot tartalmaznak.

A toxikológus arra az intelemre, hogy a „legjobb védekezés, ha valaki ki se próbálja”, azt hangsúlyozta: mindez azon múlik, hogy mire tanítják a gyereket, az „tud-e jó döntést hozni”, amikor kábítószerrel kínálják.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment