A francia kormányfő bírálta a polgárháborút vizionáló katonákat

Jean Castex miniszterelnökJean Castex francia miniszterelnök “a leghatározottabban” elítélte azt a nyílt levelet, amelyben katonák, köztük húsz nyugalmazott tábornok, Franciaországnak a polgárháborúval fenyegető “széteséséről” írtak, és jelezték, készek “támogatni azokat a politikusokat”, akik megvédik a patriotizmust.

A kormányfő a kormányülést követő sajtótájékoztatón bírálta a radikális jobboldali Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét és államfőjelöltjét is, aki szerinte “elfogadhatatlan módon politikai hasznot” akart húzni a katonák felhívásából. Jean Castex szerint a “kezdeményezés ellentétes a köztársasági elvekkel, a becsülettel, a hadsereg feladatával”.

“Az egész egy jelentéktelen ügy lenne, ha nem történt volna az egészből teljesen elfogadhatatlan politikai haszonhúzás” – fogalmazott a kormányfő.

“Hogyan csatlakozhatnak emberek, és különösen Marine Le Pen, aki állami feladatok gyakorlására vágyik, egy olyan felhívásához, amely nem zárja ki a köztársasági rend megdöntését?” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Jean Castex arra utalt, hogy Le Pen, aki a felmérések szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját a 2017-es voksoláshoz hasonlóan megnyerheti, támogatásáról biztosította az elégedetlen katonákat, és azt kérte, szavazzanak rá jövőre. Az Emmanuel Macron államfőhöz intézett nyílt levél eredetileg egy blogon jelent meg, és teljesen visszhangtalan maradt.

A szöveget – amelyben mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona a köztársasági elnököt a patriotizmus képviseletére kéri – a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap április 21-én, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet hatvanadik évfordulóján közzétette.

A közlés miatt a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország elnöke feljelentést tett a párizsi ügyészségen, ezt követően le Pen megvédte a katonákat és Mélenchont bírálta.

Az aláírók elítélik “a szétesést, ami a hazát sújtja”, “a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál”, “az iszlamizmust és a külvárosi hordákat”, amelyek “az alkotmányunkkal ellentétes dogmák alá” kényszerítették az ország egy részét.

A katonák az írásukban jelezték, hogy “készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak”. Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, az ország polgárháborúba sodródik, és emiatt “az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség”.

Franciaországban katonák ilyen jellegű állásfoglalása példátlan, miután minden köztisztviselőre, így a rendvédelmi szervek és a hadsereg tagjaira is vonatkozik a “visszafogottság kötelezettsége”, amely a nyilvános állásfoglalásokban politikai semlegességet jelent. Az aláírók egy jelentős része viszont már nyugalmazott, és többen megméretették már magukat helyhatósági választásokon a Nemzeti Tömörülés színeiben.

Florence Parly védelmi miniszter kedden szankciókat helyezett kilátásba azon aláírókkal szemben, akik még aktív katonák.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment