A Frontex reméli, hogy hamarosan folytathatja magyarországi munkáját

FrontexAz Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex reméli, hogy hamarosan folytathatja a magyar határőrséggel közösen végzett határőrizeti feladatok ellátását – közölte a varsói székhelyű ügynökség szóvivője.

Chris Borowski egyúttal megerősítette az arról szóló szerdai bejelentést, hogy a Frontex felfüggesztette műveleteit a magyar határszakaszon mindaddig, amíg Magyarország nem teljesíti maradéktalanul az Európai Unió Bíróságának a magyar menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokról szóló decemberi döntését. A szóvivő telefonon nyilatkozva hangsúlyozta, a magyar-szerb határon végzett műveletet ideiglenesen állították le, és folytatódhat, miután a magyar hatóságok végrehajtották az uniós bírósági ítéletet.

Borowski elmondta, a Frontex keretében Magyarországon tevékenykedő mintegy húsz fő ideiglenesen a régió más országainak határterületén teljesíthet szolgálatot. A szóvivő egyik korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott: Az Európai Unió külső határainak védelmére irányuló közös erőfeszítések csak akkor lehetnek sikeresek, ha biztosítható, hogy az együttműködés teljes mértékben összhangban van az európai uniós jogszabályokkal.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a Twitter közösségi portálon közzétett bejegyzésében örvendetesnek nevezte a Frontex magyarországi műveleteinek felfüggesztéséről szóló bejelentését. Emlékeztetett az Európai Unió Bíróságának december 17-ei döntésére, amely szerint Magyarország nem teljesítette a nemzetközi védelem megadására irányuló eljárásokkal és a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós állampolgárok kiutasításával kapcsolatos uniós jogi kötelezettségeit.

Az uniós bíróság egyebek között megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben a nemzetközi védelmet kérelmezők számára biztosított azon jogot, hogy beadványuk elutasítását követően az ország területén maradhassanak a döntés elleni fellebbezés elbírálásáig.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment