A kanadai légierő hat vadászgépe érkezik járőrszolgálatra Romániába

CF-188 HornetA kanadai légierő hat CF-188 Hornet típusú harcászati elfogó-vadász repülőgépe érkezik a napokban Romániába, ahol szeptembertől decemberig a román légierő F-16-osaival és MiG-21 LanceR-jeivel közösen teljesít megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében – közölte a román védelmi minisztérium.

A kanadai vadászgépek állomáshelye a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanu katonai támaszpont lesz, üzemeltetésüket pedig a velük érkező 145 tagú kiszolgáló személyzet látja el. A kanadai pilóták (2017-es, 2018-es és 2019-es küldetésük után) már negyedik alkalommal vállalnak szerepet a romániai légi járőrözésben, korábban pedig az erdélyi Aranyosgyéres (Campia Turzii) katonai repülőterén gyakorlatoztak közösen román kollégáikkal.

A mostani közös misszió a román és kanadai légierő együttműködési képességének javítását, reakciósebességük és elrettentő képességük növelését szolgálja – olvasható a bukaresti védelmi tárca közleményében.

A nyugati NATO-tagállamok katonáinak jelenléte megszokott jelenség a román Konstanca kikötőváros polgári légiforgalmát is kiszolgáló Mihail Kogalniceanu repülőtéren, ahol gyakorlatilag egymást váltják az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Kanada harci repülőgépei.

Románia minden NATO-csúcson a keleti szárny megerősítését szorgalmazza arra hivatkozva, hogy az orosz fenyegetés miatt a Fekete-tenger térségében magas a konfliktusok kockázata.

Az Egyesült Államok jelezte, hogy a Németországban állomásozó amerikai katonák egy részét – Lengyelország és a balti államok mellett – Romániába helyeznék át. Bár a Romániába küldendő kontingens létszámáról nem született még konkrét megállapodás, Moszkva tiltakozott az ellen, hogy az Egyesült Államok növeli katonai jelenlét a Fekete-tenger partján, Bukarest pedig tiltakozott az ellen, hogy Oroszország “válaszlépésekkel” fenyegetőzött.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment