A magyar mentőcsapatok megszerezték az ENSZ minősítést

Véget ért a HUNOR hivatásos, illetve a HUSZÁR önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet ENSZ INSARAG irányelvek szerinti minősítése – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mindkét csapat teljesítette az előírt követelményeket, így a HUNOR a nehéz, a HUSZÁR a közepes kategóriájú városi kutató-mentő képességéről kapott tanúsítványt.

Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet ünnepélyes alakulógyűlésén (fotó: MTI)

 

 

A most megszerzett minősítés öt évig érvényes. Több mint egyéves felkészülési, felkészítési, csapatépítési folyamatot zár le eredményesen a világszervezet által kiadott minősítés. Az idén júliusban megalakult HUNOR Magyarország hivatalos mentőcsapata, amely a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával működik. Tagjai hivatásos tűzoltók, akik valamennyien sokéves műszaki mentési tapasztalattal, speciális szakképzettségekkel rendelkeznek. A HUSZÁR önkéntesekből álló mentőszervezet, amelynek tagjai szintén speciális, a katasztrófahelyzetek felszámolása során jól alkalmazható szaktudással és tapasztalatokkal bírnak.

A HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet vezetői több hónapon át kaptak elméleti és gyakorlati képzést, hogy képesek legyenek csapataikat az INSARAG irányelvek szerint irányítani a kárterületen. Ezt követte a csapatok összekovácsolását és együttműködését segítő két gyakorlat, amelyeket a zsámbéki bázison hajtottak végre az elmúlt hetekben.

Október 15-én vette kezdetét az INSARAG nemzetközi minősítő terep- és törzsvezetési gyakorlat, ahol a HUNOR mentőszervezet 98 fővel, 16 tonnányi eszközzel és felszereléssel, a HUSZÁR pedig 57 fővel, valamint 12 tonnányi eszközzel és felszereléssel vett részt. A harminchat órás megmérettetésen mindkét csapat a megcélzott kategóriának megfelelő eszközökkel, folyamatosan végzett felderítési, kutatási, mentési, egészségügyi feladatokat, felállították és működtették a kárhelyszíni műveleti parancsnokságot, a saját táborukat, minden szempontból önellátásra rendezkedtek be.

A gyakorlat lezárása után Tony Frisch nagykövet, az ENSZ INSARAG Irányító Csoportjának elnöke a BM OKF főigazgató-helyettesével tartott közös sajtótájékoztatón fontos lépésnek nevezte a magyar csapatok sikeres minősítését. Tony Frisch köszönetet mondott a résztvevőknek, méltatta szakmai tudásukat, elkötelezettségüket, megköszönte mindazon résztvevők munkáját, akik a színfalak előtt és mögött dolgoztak a minősítés sikeréért. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Góra Zoltán főigazgató-helyettes köszöntötte a minősítőket. A tábornok emlékeztetett arra, milyen nehéz volt a felkészülés folyamata, de végül sikerült venni az akadályokat. Hozzátette, a magyarok sok mindenben élen járnak, egyedülálló módon a minősítésnek egyszerre két mentőszervezettel vágott neki az ország, úgy, hogy az INSARAG irányelvek a felkészülési folyamat közepén változtak meg, és immár az új előírásoknak kellett eleget tenni.

A minősítő gyakorlat lezárásával nem fejeződik be a humanitárius feladatokra történő felkészülés folyamata, hiszen az önkéntes mentőszervezetek további nemzeti minősítések előtt állnak. A tervek szerint a HUNOR létszáma 2013-ra eléri a kétszázat, de további jelentkezőket fogad a HUSZÁR mentőcsapat is. 2014 végéig még 150 embert képeznek ki humanitárius, kutató-mentő feladatok ellátására.

Forrás: BP/OKF

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment