A Microsoft hadat üzent a botneteknek

 

Az egész világra kiterjedő hadművelet vette kezdetét a Microsoftnál több olyan zombi hálózat (botnet) felszámolására, amely felelős több száz millió dollár értékű lopásért.

Az amerikai informatikai cég pénzügyi szervezetekkel együttműködve dolgozik a Zeus nevű trójai faló támogatta botnetek megbénításán – írta internetes kiadásában a BBC brit közszolgálati adó, amely szerint a Microsoft az eddigi legátfogóbb akciót indította útjára a zombi hálózatok kiirtására.

“Kiberbűnözők több száz, a Zeus variánsait használó zombi hálózatot építettek ki” – jegyezte meg blogjában a Microsoft digitális bűnözést figyelő egységének egyik magas rangú képviselője, hozzátéve hogy a b71 nevű akció révén igyekeznek gátat szabni az eddig mintegy félmilliárd dollárnyi kárt okozó zombi hálózatoknak.

A Sophos Lab nevű biztonsági cég ugyanakkor arról számolt be, hogy a nagyszabású támadás ellenére nem lát “jelentős zavart” a zombi hálózatok tevékenységében.

A Microsoft becslései szerint világszerte 13 millió olyan számítógép van, amelyet megfertőzött a Zeus vagy annak egyik változata. A zombi hálózat olyan gépekből áll össze, amelyeket “eltérítettek”, vagyis a hackerek illegális tevékenységre tudják használni – írja az MTI.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment