A V4-belügyminiszterek rugalmas a menekültügyi szolidaritási EU-mechanizmust szeretnének

menekültekAz Európai Unió számára javasolt új migrációs paktumnak meg kell őriznie az eddigi szolidaritási mechanizmus nyitottságát és rugalmasságát – szorgalmazták közös, csütörtökön ismertetett állásfoglalásukban a négy visegrádi ország, valamint Észtország és Szlovénia belügyminiszterei.

A Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia alkotta visegrádi csoport (V4) soros elnökségét betöltő Lengyelország belügyminisztériuma által közzétett közlemény szerint a témáról december 4-én miniszteri videokonferencián tárgyaltak, és a mostani állásfoglalást az ott született megállapodás alapján fogadták el. A közös dokumentum – amelyet továbbították a december végéig tartó német, valamint az ezt követő portugál soros EU-elnökségnek – megszabja “a térségünk államai által elfogadható kompromisszum határvonalait” az unió migrációs és menedékjogi politikájáról folytatott további egyeztetések során – olvasható a varsói közleményben.

A térségbeli miniszterek tisztában vannak azzal, hogy az EU-n belüli migrációs nyomás miatt szükség van egymás támogatására, ennek viszont a közös álláspont szerint “rugalmasnak kell lennie, a tagállamok lehetőségeinek megfelelő eszközválasztást illetően pedig szabadnak”. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a szabad belső mozgást biztosító schengeni övezet szabályos működése érdekében olyan jövőbeli uniós megoldásokra van szükség, amelyek “valódi ellenőrzést” tesznek lehetővé az EU-n belüli migrációs mozgás felett.

Az EU-nak birtokában kell lennie “a migráció terén nem együttműködő”, unión kívüli országokkal szemben alkalmazható nyomásgyakorlási eszközöknek, az Európa déli részén tevékenykedő, ezen belül a tengeri mentőakciókban részt vevő nemzetközi szervezeteknek pedig pontos szabályok szerint kell dolgozniuk, amelyek megakadályozzák az illegális migrációs csatornák kialakulását – áll a lengyel belügyi tárca közleményében.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment