A vagyonvédelmi piac megújulásával javulhat a közbiztonság

Biztonságpiac konferencia 2016 01

Egy ország belső biztonsága a kormány egyetemleges feladata – fogalmazott a Biztonságpiac 2015-2016 Konferencia és Kiállítást megnyitó beszédében Janza Frigyes, a Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) főtitkára. Az idén harmadik alkalommal megrendezett, a közbiztonságot szakterületeken átívelő összefüggésekben vizsgáló kétnapos konferenciának ismét az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) budapesti székháza adott otthont, amely az MRTT főtitkára szerint azt is jelzi, hogy a rendőrség nem csupán „felügyelője” a közbiztonságnak, de partnere is a biztonságot átfogóan megközelítő kezdeményezéseknek.

Az MRTT főtitkára hangsúlyozta, a biztonságért való felelősség nem azonos az erőszak-monopóliummal, így a magánbiztonságra komoly szerep hárul a közbiztonság megteremtésében.

Az együttgondolkodás különösen időszerű, ez ugyanis elengedhetetlen a tervalkotáshoz és a közös cselekvéshez – emelte ki beszédében a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára. Vargha Tamás szerint a hazánkat érintő biztonsági kihívások időben történő felismerése rendkívül fontos, a késlekedés ugyanis nagyon sokba kerülhet – nem csupán pénzügyi értelemben. Az új biztonsági kihívásokra adott jó és rossz válaszok értékelése áll a konferencia középpontjában, az államnak pedig komoly szerepe van abban, hogy a kihívásokra megfelelő válaszok szülessenek. Az államtitkár kiemelte a jogszabály-alkotási feladatokat, a hadiipari kapacitások fokozottabb kiaknázását, valamint a honvédelmi és rendvédelmi szervezetek bevonását a közös cselekvésbe. Vargha szerint ugyanis a jövőben az eddigieknél jelentősebb kihívásokra is fel kell készülni, az új megoldások megfogalmazásához pedig jó eszközt jelenthetnek az olyan rendezvények, mint a Biztonságpiac 2016 konferencia, ahol számos szakterület és szervezet képviselői vitatják meg az ország biztonságának legaktuálisabb kérdéseit.

Mint arra Tasnádi László, a Belügyminisztérium (BM) rendészeti államtitkára felhívta a figyelmet: az európai országokhoz mérten Magyarországon nyugalom és biztonság van, amely elsősorban a biztonságért felelős szervezetek összefogásának köszönhető.

Az államtitkár ugyanakkor rámutatott arra, hogy a magánbiztonság nem járul hozzá kellő mértékben a közbiztonsághoz: a piacot a cégek torzsalkodása és a feketefoglalkoztatás magas aránya jellemzi, így nem hasznosul a vagyonvédelmi vállalkozásoknál felhalmozott tudás. A BM ugyanakkor minden segítséget megad ennek a helyzet javításához, de a szakmának magának kell megújulnia – szögezte le Tasnádi.

A vagyonőrök ugyan kint vannak az utcán, de a közbiztonság megteremtéséhez és fenntartásához kevés információt ad a magánbiztonság. A magánnyomozás egy töredezett szakma, amelynek ugyancsak megújulásra van szüksége — ebben a BM komoly perspektívát lát, de önmagában nem tudja ezt garantálni.

A magánbiztonságnak és a magánnyomozásnak is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudásbázisára kell támaszkodnia a szakmai megújulás érdekében — jegyezte meg Tasnádi.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment