Aláírták a megállapodást a honvédelmi illetményen kívüli juttatásokról

Benkő Tibor honvédelmi miniszterAláírta a megállapodást a jövő évi illetményekről és illetményen kívüli juttatásokról a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkavállalói oldala csütörtökön – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A dokumentumot Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Czövek János alezredes, a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke, Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke írta alá.

A HM közleménye szerint az eseményen a miniszter kiemelte: a megállapodás a katonákról, a honvédelmi alkalmazottakról, a honvédelem ügyéért tevők elismeréséről szól. Benkő Tibor hangsúlyozta: a honvédségi béren kívüli juttatások semmivel sem lesznek alacsonyabbak, mint az idén. Hozzátette: a honvédelmi tárca szerencsés helyzetben van, hiszen példaértékű az együttműködés az érdekvédelmi szervezetekkel.

“A járványhelyzet a Magyar Honvédséget is kihívás elé állította. Azonban mindennek ellenére meg tudtuk őrizni a béren kívüli jutatások korábbi szintjét, és folytatni tudjuk a tavaly elindított négyéves, a honvédelmi alkalmazottakra vonatkozó életpályamodellt. Az ennek részeként meghirdetett 35 százalékos emelés első lépcsőfoka, a húsz százalékos bérfejlesztés már megtörtént, 2022-ig pedig évente öt százalékkal növeljük a honvédelmi alkalmazottak illetményét” – mondta Benkő.

A miniszter kitért arra is, hogy összhangban a kormány családvédelmi akciótervével, az idei megállapodás egyik kiemelt pontja a családok támogatása volt. Ennek részeként a teljes állomány számára 50 ezer forintos nevelési támogatásról döntöttek. Emellett a katonák és civil dolgozók számára – születési támogatás keretében – gyermekenként bruttó kétszázezer forintot biztosít a tárca.

Benkő a tárca idősügyi politikájáról elmondta: a kormány stratégiáját támogatva az Obsitos programmal sikerült megadni a nyugállományú katonáknak azokat a kedvezményeket, amelyek eddig csak az aktív állomány számára voltak elérhetők.

Az érdekképviseletek nevében Czövek mondott köszönetet a gördülékeny együttműködésért, és kiemelte: az idei megállapodás túlszárnyalta a 2019-ben megállapított béren kívüli juttatások kapcsán elért eredményeket. A HOSZ elnöke hozzátette: bíznak abban, hogy az elkövetkezendő időszak is számos alkalmat kínál majd arra, hogy további intézkedésekkel segíthessék a katonákat és a honvédelmi alkalmazottakat, különös tekintettel a lakhatási támogatások bővítésére.

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum tagjai köszönetet mondtak a járvány elleni védekezésben résztvevő katonák és civilek kitartó és áldozatos munkájáért – olvasható a HM közleményében.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment