A publikáció ideje: 2020. Júl. 30.

Az EU-ból kiutasított illegális migránsok kevesebb mint negyven százaléka tér haza

Leo Brincat számvevőszéki tagAz Európai Unió elhagyására kötelezett illegális bevándorlók kevesebb mint negyven százaléka tér vissza hazájába vagy egy harmadik országba – olvasható a luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék napokban közétett előzetes jelentésében.

Az unió pénzügyeit ellenőrző testület vizsgálatot folytat a bevándorlók visszatérésére irányuló szakpolitikáról és a harmadik országokkal a visszafogadás terén folytatott együttműködésről.

Az előzetes dokumentumból kiderül, hogy 2008 óta minden évben átlagosan félmillió embert köteleznek arra, hogy hagyja el az EU-t, mert szabálytalanul lépett be a területére vagy tartózkodott ott. Az érintetteknek azonban csak 38 százaléka tér vissza származási országába vagy abba az országba, ahonnan az EU-ba utazott. Az Európán kívülre irányuló visszatérések esetében ez az arány még a harminc százalékot sem éri el. A számvevők szerint a visszatérések alacsony arányának egyik okát a menekültek származási országaival való együttműködés nehézségei jelentik.

A jövő év elejére elkészülő jelentés mintegy hatvan olyan, összesen 641 millió eurós projektet fog vizsgálni, amelyek a kiutasított menekültek visszafogadásához és visszailleszkedéséhez kapcsolódnak. Az ellenőrzés során azzal a tíz származási országgal – Afganisztánnal, Marokkóval, Pakisztánnal, Irakkal, Algériával, Nigériával, Tunéziával, Indiával, Bangladessel illetve Guineával – folytatott visszafogadási együttműködést veszik górcső alá, amelyek esetében a legnagyobb a visszatérést elutasító migránsok száma.

A vizsgálatot elindító számvevőszéki tag, Leo Brincat szerint az EU számára sürgető kérdés, hogy hatékony megoldásokat találjanak a migráció kezelésére, mert az egyre nagyobb kihívások elé állítja a tagállamokat. Az Európai Bizottság szeptemberben mutatja be új menekültügyi szakpolitikáját, amelyben a testület nagy hangsúlyt kíván majd helyezni a “külső dimenzióra”, azaz a származási és a tranzitországokkal való szorosabb és hatékonyabb együttműködésre.

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.