Az EU üdvözli az új líbiai egységkormányt

Abdulhamíd Mohamed DbeibehAz Európai Unió és tagállamai üdvözlik az új líbiai egységkormány képviselőházi jóváhagyását, ami jelentős áttörést jelent az intézményi egység megteremtése, az ország békés jövője és a december 24-re tervezett választások megtartása szempontjából – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében üdvözölte az érintett felek erőfeszítéseit, hogy a nemzeti egység szellemében összefognak a megbékélés érdekében.

“Történelmi lehetőség a líbiaiak számára, hogy közös erőfeszítéssel küzdjenek országuk békés, kiegyensúlyozott és egységes újjáépítéséért, valamint Líbia nemzeti önállóságának és területi egységének helyreállításáért” – fogalmazott.

Kijelentette: az Európai Unió felszólítja az érdekelt feleket, hogy biztosítsák a hatalom időben történő és zökkenőmentes átadását a nemzeti egységkormánynak. Továbbá elengedhetetlennek nevezte az október 23-án létrejött tűzszüneti megállapodás valamennyi rendelkezésének hatékony végrehajtását, az ENSZ fegyverembargójának tiszteletben tartását, valamint az összes külföldi harcos és zsoldos alkalmazásának megszüntetését.

“Felszólítjuk a nemzeti egységkormányt, hogy mutasson elhatározottságot a biztonsági erők átfogó reformja iránt, egyebek között a milíciák felszámolása és a fegyveres erők polgári felügyelet alatti egyesítésére irányuló erőfeszítések révén” – fogalmazott.

Az Európai Unió és tagállamai várakozással tekintenek a nemzeti egységkormánnyal való szoros együttműködésre – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A 2014-es választások óta nyugati és keleti frakciókra oszlott líbiai törvényhozás több mint 130 képviselője az észak-líbiai Szirtben kétnapos egyeztetéseket követően szavazott bizalmat szerdán az ideiglenes líbiai egységkormánynak. Az Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh vezette kabinet az észak-afrikai országot évek óta párhuzamosan irányító két rivális kormányzatot váltja fel: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormányt és az ideiglenes kabinetet, amelyet a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment