Az Európa Tanács aggodik a horvát határőrök által a migránsokkal szemben alkalmazott erőszak miatt

Dunja MijatovicAggasztónak nevezte a menekültek kollektív kiutasításával, a menedékjoghoz való hozzáférés megtagadásával, a horvát határőrök által alkalmazott “rendkívüli erőszakkal” kapcsolatos legfrissebb beszámolókat Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Mijatovic üzenetében hangsúlyozta: annak ellenére, hogy már korábban felszólította az illetékes horvát hatóságokat a sorolt állítások gyors, hatékony és független kivizsgálására, továbbra is “hiteles jelentések” szólnak az említett jogsértésekről.

Ezek azt sugallják, hogy az erőszak és az embertelen cselekmények száma egyre növekszik, a horvát bűnüldöző szervek továbbra is büntetlenül végzik a súlyos emberi jogi jogsértéseket – közölte.

Mijatovic közleményében arra szólította fel a horvát hatóságokat, hogy állítsák le az illegális migránsok visszaküldését, számolják fel a velük szemben alkalmazott erőszakot, valamint biztosítsák a menekültek ellen elkövetett súlyos emberi jogi jogsértések elkövetőinek felelősségre vonását.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment