Az izraeli hadsereg sebesültellátásának reformjáért tüntettek fogyatékkal élő veteránok Tel-Avivban

IzraelAz izraeli hadsereg sebesültellátásának reformjáért tüntettek fogyatékkal élő veteránok Tel-Avivban, lezárva a város legforgalmasabb autópályáját – jelentette a helyi média vasárnap délelőtt.

Több száz, fogyatékkal élő, szolgálatteljesítés közben megsebesült egykori katona bénította meg Tel-Aviv forgalmát, mert elállták az autók útját az ország közlekedési vérkeringésének központjában, a Tel-Avivon végighúzódó Ajalon autópályán. Akciójukkal a védelmi minisztérium sebesült katonákkal foglalkozó osztályának megreformálását, a bizottságok emberségesebb hozzáállását és a bürokrácia csökkentését követelték a hadsereg főhadiszállásának, a Kirijának a közelében.

Beni Ganz védelmi miniszter már a tüntetés előtt bejelentette, hogy megpróbálja összehívatni a kormányt, hogy teljesíthessék a követeléseket. Benjámin Netanjahu miniszterelnök délután találkozik a tüntetők képviselőivel.

A demonstráción jelen voltak Icik Szaidián családtagjai, aki a hadsereg elesettjeinek és a terror áldozatainak emléknapja előtt felgyújtotta magát a védelmi minisztérium katonák rehabilitálásával foglalkozó irodájának várótermében, Petach Tikván. A 26 éves férfi a Gázai övezet elleni 2014-es Erős szikla hadműveletben poszttraumás lelki sérüléseket szenvedett.

Az ő esetében a rehabilitációs ügyekkel foglalkozó hivatal előzőleg elutasította kérését rokkantsága mértékének növeléséről. Miután felgyújtotta magát, Szaidián súlyos, a testének száz százalékára kiterjedő égési sérüléseket szenvedett, és az orvosok már közel egy hete küzdenek életéért a Tel-Aviv melletti Síba kórházban.

Szaidián tette felhívta a figyelmet arra, hogy a katonák a harcokban nemcsak fizikai sérüléseket szenvednek, hanem gyakran súlyos lelki traumákkal élik túl a háborúkat. A hadsereg rádiójában megszólaló ismerőse szerint Szaidián évek óta nem tudott aludni, mert éjjel rátörtek a háborús emlékek.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment