Az oroszok alázzák az USA-t a Fekete-tengeren

Az Egyesült Államok fokozza katonai jelenlétét Oroszország és Ukrajna déli határa közelében: a Fekete-tengeren immár két amerikai hadihajó tartózkodik – a torpedóromboló Donald Cook és a Taylor fregatt. Radarjaik a Krímre vannak beállítva.

A Donald Cook torpedóromboló hajót Aegis rakétavédelmi rendszerrel és Tomahawk rakétákkal van ellátva, a Taylor fregatt fedélzetén pedig Harpoon hajók elleni robotrepülőgépek és SM-1MR Standard légvédelmi rendszer van rendszeresítve. Közben amerikai hadihajók megjelenése a Fekete-tengeren ellentmond a Montreux-i egyezménynek, amelyik a Fekete-tenger térségéhez nem tartozó országok hadihajói ottani jelenlétének jellegére és időtartamára vonatkozik.

Az USA az Oroszországra gyakorolt gazdasági nyomást véleménye szerint nyomosabb évvel kívánja kiegészíteni. Azonban nem minden ment úgy, ahogy gondolták. Idézzünk fel a közelmúlt eseményeit. Április 10-én a Donald Cook a Tomahawk szárnyas rakétákkal együtt behatolt a Fekete-tenger semleges vizeire. Oroszország erre egy Szu-24-es repülőgépet küldött az amerikai torpedóromboló hajó körberepülésére. Az orosz repülőgép fegyvertelen volt, azonban szakértők állítása szerint rendelkezett legújabb orosz rádióelektronikus harci rendszerrel. Az Aegis már távolról észlelte a Szu-24-es közeledését, harci riadót fújt.

Amerikai radarok a célponttal való közeledés irányvonalát mérték be. És egyszerre csak a képernyők kialudtak, az Aegis megszűnt üzemelni. Közben a Szu-24-es a torpedóromboló fedélzete felett vonult el, megfordult és rakétatámadást imitált. Aztán megfordult és megismételte ezt a manővert. És ezt megtette 12-szer.
Vagyis amikor üzemelt a Szu-24-es fedélzeti rádióelektronikus elnyomási rendszere, a modern Aegis rendszer üzemképtelenné vált.

Külföldi médiák írják, hogy az incidenst követően a Donald Cook sürgősen betért egy romániai kikötőbe. A hajó személyzetének 27 tagja benyújtotta lemondási kérelmét. Állítják, hogy mind a 27 személy azt írta, hogy nem kívánja életét kockáztatni. Ezt közvetve megerősíti a Pentagon nyilatkozata is. Ebben olvasható, hogy az akció demoralizálta az amerikai hajó csapatát.

Szakemberek véleménye szerint az USA számára ez rendkívül kellemetlen mozzanat. Az Egyesült Államok által szétbontakoztatni kívánt rakétavédelmi rendszer óriási pénzeszközöket követel az állami költségvetésből. És mindig bizonyítani kell, hogy erre valóban szükség van. A rakétavédelmi rendszer szárazföldi komponensét – a silóból kilövendő ellenrakétákat – ideális viszonyok közt tesztelték, de már akkor is bizonyságot tett alacsony hatékonyságáról. Az Aegis rendszer adott esetben szintén demonstrálta hiányosságait.

A rendszer, amellyel az orosz Szu-24-es sokkolta az amerikai Donald Cook-ot, a Hibini nevet viseli. A Hibini egyébként egy hegygerinc a sarkvidéki Kola-félszigeten. A Hibini az ellenfél rádióelektronikus elnyomásának legújabb rendszere, amellyel ellátnak majd minden ígéretes orosz repülőgépet. A közelmúltban a rendszert eredményesen kipróbálták a dél-szibériai gyakorlóterepen. Minden bizonnyal, a tesztelés eredményes volt, hiszen amellett döntöttek, hogy kipróbálják a rendszert a valóságot a lehető legnagyobb mértékben megközelítő viszonyok közt — írja az Oroszország Hangja.

A teljes képhez tartozik, hogy nem kizárt, hogy az orosz portál cikke… mondjuk úgy hogy nem bontja ki a teljes igazságot. A Wikipédia cikke szerint a történet koholmány. Mindenki döntse el maga, hogy melyik médiumnak hisz. A -szerk- megj.

Kapcsolódó cikkeink

12 Thoughts to “Az oroszok alázzák az USA-t a Fekete-tengeren”

 1. villám

  Lassan,de biztosan feljönnek az Amcsik szintjère. Hurrá Russia!!

 2. sandor

  A tudás az oroszoknál van!

 3. L. S. Kovacs

  Orosz propagandat kozol a cikk, es a feledekeny hozzaszolok meg eltetik, pedig meg mindig az oroszok miatt olyan csorok!

 4. Én nem szeretem az oroszokat, megvan a történelmi bűnük a magyarokkal szemben. De az amcsikat sem, mert még rosszabbak az oroszoknál is.

  Ami ezt a hírt illeti: nem kell csodálkozni, az amerikai hadiipar az államkassza lenyúlásáról, a pazarlásról, a Pentagon ellenőrizhetetlensége miatti állandó korrupcióról és a profitról szól.

  Az orosz hadiipar meg Oroszország védelméről, a szűkös keretek és források minél jobb kihasználásáról és a hatékonyság növeléséről. Oroszország sosem versenyezhet az USA-val a ráfordítások nagyságában, de mint nagyhatalom kénytelen kellő figyelmet fordítani a hatékony, ütőképes haderő szervezésére.

 5. Kár, hogy ebből mindössze annyi igaz , hogy a romboló meg a repülő találkozott. Mivel a SU24 fegyvertelen volt, a hajó kapitánya csak jelentette a provokációt, de nem tett semmilyen lépést a gép ellen. Amennyiben támadás érte volna (az elektronikus támadás is támadás)a Donald Cook-ot, akkor a fedélzetén lévő két 20 mm-es géppuskával, vagy vállról indítható légvédelmi rakétával a tengerbe fürösztik azt a gépet. De ez is csak fikció, mivel KHIBINY system erre nem alkalmas, amiről a cikk szól. Az Aegis-re semmilyen hatással nincs, mindössze megtévesztő radarjeleket küld, ami az ellenség által kilőtt rakétákra lehet hatással.
  A legegyszerűbb szó, amit a cikk tartalmáról lehet mondani: baromság!

 6. Józsibá Egy kicsit le van maradva. A két 20mm géppuska még egy kétfedelű repülőgépet se tud leszedni ha az 400 méternél magasabban vagy 1000km per óra sebességgel repül, a vállról indítható rakéták pedig már a régi típusú MI-k ellen sem ütőképesek a radar és infrazavarók miatt, na meg persze elektromos elhárítókat is ki tud dobni a közeledő rakéták ellen. Amiben egyetértünk az annyi hogy a Khibiny egy elektromos radarzavaró ami a repülő bemérését, lokalizálását, annak sebességének és irányának mérését és valós idejű követését hivatott lassítani és akadályozni. Az hogy az Aegis-re nem volt hatással enyhe túlzás lévén a céltárgyak bemérését akadályozta. De az hogy a repülőgép fegyvertelen volt nem azt jelenti hogy egyéb zavaró vagy az elektromos rendszerekre pusztító hatású berendezéseket nem vitt magával. Végül is valami történt a Donald Cook hadihajóval ami miatt javításra szorult és ami miatt 27 matróz leszerelését kérte. Ha nem a Khibiny hatása volt akkor az orosz gépen volt egy az amerikaiak által nem ismert berendezés, talán éppen a régebbi cikkekben olvasható kísérleti berendezés ami képes az elektronok keringési irányát(és ezzel az elektromos áram “folyásának” irányát) megfordítani. Az állítólagos sérülések mint a kiégő berendezések és kábelek ezt támasztják alá.

 7. A Donald Cook hadihajóval semmi nem történt. Az előre jelzett időpontban kikötött Constanzában, ahol Basescu elnök személyesen köszöntötte.
  A Su24-eseket Stingerrel minden erőlködés nélkül leszedem, a két húszmilliméteres géppuska meg szitává lövi. Gondolom lövésed sincs a haditechnikáról, csak okoskodsz itt. Ellenkező esetben tudnád, hogy a vállról indítható Stingernél kettős rávezető rendszert alkalmaznak, amely az infravörös és az ultraviola sávban működik. Az ultraviola sávban az infracsapdák nem működnek. Ráadásul bármilyen irányból beméri, és megsemmisíti a repülőgépet, nem csak hátulról..
  “… 27 matróz leszerelését kérte.” 🙂 Igen, mert ezek a tengerészgyalogosok arról híresek, hogy leszerelésüket kérik, amint van egy kis gond. 🙂 Már ebből az egy mondatból rájön minden értelmes ember, hogy kamuról van szó. Egy orosz propagandaoldal lehozta ezt a kamu szöveget, a többi elkezdte terjeszteni, majd átvették különböző oroszbarát blogok, stb. Az erre fogékony, hiszékeny emberkék meg nyelik, mint kacsa a nokedlit,gondolkodás nélkül. 🙂 Egyszerűen határtalan az emberi ostobaság….

 8. Váltóáram

  Váltóáram irányát megfordítani? :):)

 9. Valóban határtalan. 🙂
  Valahogy azok a mesejó stingerek nem működnek Szíriában. Sem. Nem bírnak a xar orosz gagyi technológiával. Amikor pedig sikerül totál telitalálatot elérni, elhalkul az allahu-zás, mert a gép elfelejtett megsemmisülni, lezuhanni. Gondolom ez a video is elkerülte a mundérvédők figyelmét. Az Aegis rendszer az ellopott orosz s-300 alapjaiból készült (a törököknek eladottat vizsgálták át) nem csoda, ha azt ismerik az oroszok is.

 10. vad-ász

  Tesla olyan terveket adott át feldarabolva a világ nagyhatalmainak, ami bolygószintű védelmet ad. Mellékesen, a ruszkik már egy ideje túlléptek a jenkiken. Hol ebben, hol abban. Aki geopolitikailag nem struccpolitikát folytat, az még észre is veszi talán. 🙂

 11. -szerk-

  Hol tetszett ilyen butaságokat olvasni?

 12. Kedves Józsibá!
  Milyen felemelő érzés, hogy vannak ilyen okos emberek is mint Ön!!4 😀

Leave a Comment