Az ukrán határőrség új parancsnoka “kényelmessé” tenné a határátkelést Ukrajnába a “baráti” oroszoknak

Az ukrán államhatár továbbra is átjárhatatlan fal kell legyen azon orosz állampolgárok számára, akik a jogszabályokat megsértve utaztak be az önkényesen elcsatolt Krímbe, vagy a félsziget annektálása mellett agitáltak, nyitottnak kell viszont maradnia a “baráti” oroszok előtt – jelentette ki Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat nemrég kinevezett új parancsnoka.

A tisztségviselő a BBC News Ukrajinának adott interjújában – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál közölt részletet – leszögezte, hogy Oroszországot agresszor államnak tartja, állampolgárait azonban két csoportra, Ukrajnával szemben ellenséges és baráti viszonyt ápoló emberekre osztja. Kifejtette, hogy Oroszországban nagyon sok, Ukrajnából húsz-harminc évvel ezelőtt kivándorolt ember él, akik azóta orosz állampolgárságúak lettek. Sok a vegyes házasság is, az abból született orosz állampolgárságú gyermekek pedig évente járnak át idős szüleiket látogatni Ukrajnába.

“Hogy ne engedjem meg egy orosz útlevéllel rendelkező ukránnak, hogy meglátogassa idős édesanyját?” – tette fel a kérdést Dejneko. Szavai szerint napi szinten gyakoriak az ehhez hasonló esetek, ezért azt javasolja, hogy a határőrök “vegyék figyelembe az ilyen részleteket”, különösen Oroszország tekintetében.

Az ukrán határőrszolgálat adatai alapján az idei év első hét hónapjában csaknem ötezer orosz állampolgárnak tagadták meg a belépést Ukrajnába. Tavaly csaknem 6 ezer, 2017-ben 5311, 2016-ban szintén csaknem 6 ezer, 2015-ben mintegy 11 ezer, 2014-ben pedig 16 és fél ezer orosz állampolgárt nem engedtek belépni az oroszágba.

A belépés megtagadásának fő okai: az utazás megerősítetlen célja, a tartózkodási idő túllépése, beutazási korlátozás, illetve érvénytelen okmány voltak.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment