Az USA Szíriába küldte a Közép-Európában vásárolt fegyvereket

Az Egyesült Államok tavaly a szíriai ellenzéknek küldte a közép- és kelet európai volt szocialista országokban korábban vásárolt régebbi fegyvereket, holott előzőleg arról biztosította őket, hogy azokat az amerikai hadsereg fogja használni – állítja a cseh tényfeltáró újságírói központ (CCIZ), amely legújabb jelentését honlapján hozta nyilvánosságra.

Cseh újságírók szerint az amerikai védelmi minisztérium ezzel durván megsértette a fegyvereladási szerződésben rögzítetteket. A cseh külügyminisztérium azonnal bírálta a jelentést.

A CCIZ kutatásainak eredménye szerint az amerikaiak mintegy ötszázmillió dollár értékben vásároltak a volt szocialista országokban régebbi fegyvereket – többek között AK-47-es gépkarabélyokat, aknavetőket, gránátvetőket – amelyeket azután Szíriába küldtek az Iszlám Állam terrorszervezet és a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló ellenzéknek. A dokumentum tizenegy országot nevez meg, ahonnan a régebbi fegyverek származnak. Magyarország nem szerepel a névsorban.

Csehország együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni harcban, melynek keretében “hadianyagot” is szállít, amelynek felhasználója az amerikai hadsereg – reagált a jelentésre a cseh külügyminisztérium. A tárca szerint Csehország szigorúan betartja a fegyverkereskedésre vonatkozó előírásokat és szabályokat.

“Tudatában vagyunk annak, hogy ezeket a fegyvereket az Egyesült Államok által koordinált külföldi katonai akciókban is felhasználhatják” – szögezte le a cseh külügyminisztérium.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment