Bajban a biztonsági vállalkozások

security biztonsági őrLapunkat megkereste egy neves, húsz éve működő biztonsági vállalat, mert sokak mellett az ő tevékenységüket is egyre inkább hátrányosan érintik a járvány kapcsán elrendelt védelmi intézkedések. Mint írják a bajt csak tetézi, hogy egy paradoxon miatt kiszorultak a támogatotti körből is.

Mint írják, jelenleg átlagosan bő száz fő saját alkalmazotti létszámmal rendelkeznek, ebből eddig harminc főt érint a megrendelőiknél a 104/2021 (III.5) Korm rendelettel elrendelt korlátozások. E dolgozóikat az elrendelt két hetes korlátozás időtartamára kénytelenek voltak fizetett szabadságra küldeni.

A társaság számára ez ellentételezés nélküli kifizetés, azaz több millió forint vesztesség erre a két hétre, mivel a kormányrendeletre és vis maiorra hivatkozva a megrendelőiknek nem számlázhatnak.

Mindezt tetézi, hogy a hivatkozott kormányrendelet 6 § 1. bek 16. pontja alapján a biztonsági szolgáltatások engedélyezettek, így állami kompenzációra sem tarthatnak igényt. A társaság vezetői a járványadatokból és a kormányzati kommunikációból azt érzik, hogy az április 22-i nyitás nem, vagy nem egyszerre fog megtörténni, így a további vesztességeiket megbecsülni sem tudják, a szabadság kiadás pedig így nem fenntartható megoldás.

Mint írják, a szakmánkban ez a probléma még több száz céget és több ezer vagyonőrt érinthet ezért azt szeretnék, hogy jogalkotói szinten tegyék lehetővé, hogy ésszerű keretek között a vagyonbiztonsági tevékenység is a támogatható kategóriák közé kerüljön.

Biztató, hogy megkeresésükre az Operatív Törzstől azt a választ kapták, hogy a javaslatukat meg fogják vizsgálni, és figyelembe fogják venni, amennyiben a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági folyamatok kezelésével kapcsolatos intézkedések rendszerében a javaslataik, illetve észrevételeik elhelyezhetők.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment