A publikáció ideje: 2012. feb. 20.

Bombabiztossá teszik az Olimpiára a londoni kukákat

Bombabiztos kukákat állítanak fel London utcáin a nyári olimpiáig. A meglehetősen innovatív szemeteseken egy LCD képernyő is helyet kap, amelyeken prompt híreket olvashatnak majd a járókelők – különösen tekintettel a “breaking news” híradásokra.

Biztonsági szemetes Londonban (fotó: designtaxi.com)

A biztonsági szemetesek ötlete a londoni közgazdasági főiskola két korábbi hallgatójának fejéből pattant ki. A kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált a terrorfenyegetettség érzésétől szabadulni nem tudó londoniak körében. Bár nem túl közismert tény, de London számos kiemelt forgalmú pontján nem találhatók köztéri szemetesek, mivel ezek kiemelt biztonsági kockázatot jelentenek, ti. a kukákba bombákat dobhatnak a terroristák.

 

A városvezetés eddig elsősorban az IRA bombafenyegetései miatt ódzkodott az utcai szemetesek használatától.

A 2012-es Nyári Olimpiai Játékok júliusi indulásáig London pénzügyi negyedében száz bombabiztos szemetest állítanak fel.

A biztonsági szemetesek fejlesztésére alakult, Renew nevű társaság vezérigazgatója, Kaveh Memari szerint hasonló innováció mindeddig még csak példa sem volt: korábban egy szemetes nem volt más, mint egy doboz egy lukkal.

Ráadásul az elmúlt években rendkívül megszaporodtak Londonban az ingyenes, utcai terjesztésű újságok és magazinok, ezért a hulladékkezelés ismét kiemelt figyelmet kap a brit fővárosban. Persze a Renew kukái a biztonsági jellemzők mellett elsősorban azzal nyerték el a londoni városvezetés szimpátiáját, hogy újabb csatornával bővítik a köztéri kommunikációs felületeket, amelyekre különösen biztonsági vészhelyzetek esetén van nagy szükség.

A speciális biztonsági szemetesek darabonként nagyjából 25 ezer fontba (több mint 8,5 millió forintba) kerülnek, és egy olyan speciális anyagból készülnek, amely négyszer erősebb az acélnál. A kukák gyártási és fenntartási költségeit a Renew állja, cserébe viszont tartalomszolgáltatók számára értékesítheti a szemeteseken elhelyezett LCD-n felületet.

Forrás: Biztonságpiac.hu/Reuters

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.