Borrell aggódik az orosz ellenzék felszámolása miatt

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjeA moszkvai bíróság szerdai döntése, amely szélsőségesnek minősített és azonnali hatállyal betiltott három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz fűződő szervezetet, az orosz vezetés eddigi legsúlyosabb lépése a független politikai ellenzék és a korrupció elleni küzdelem elnyomása felé – jelentette ki Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

Véleménye szerint a bíróság határozta megalapozatlan, illetve az a célja, hogy felszámolja a Navalnijhoz fűződő szervezetek politikai befolyását a szeptemberi parlamenti választások előtt. “A döntés újabb példa arra, hogy a vezetés lábbal tiporja az emberi és az orosz alkotmányban rögzített szabadságjogokat” – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az ítélet messzemenő következményekkel jár az orosz civil társadalomra, az ellenzékre és a kritikus hangokra nézve. Sürgette továbbá az orosz kormányt, hogy teljes mértékben tartsa be nemzetközi kötelezettségeit és az Európa Tanácsban és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben tett vállalásait, többek között e jogok fenntartása érdekében.

A sajtóközleményben a főképviselő az unió nevében ismételten felszólított Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, és emlékeztetett, hogy orosz hatóságoknak kell vállalniuk a felelősséget az ellenzéki politikus biztonságáért és testi épségéért.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment