Büntetőfeljelentés, polgári per a Budapest Airport ellen

A Budapest Airport a belépőkártyákkal visszaélve akarja ellehetetleníteni a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) működését – olvasható a szakszervezet honlapján. A LESZ személyes szabadság megsértése, illetve érdekképviseleti tevékenység törvénytelen akadályozása miatt büntetőfeljelentést tett, a repülőtér üzemeltetője ellen polgári per indul.

 

Mint arról a Biztonságpiac.hu is beszámolt, a Budapest Airport augusztus 22-i hatállyal elbocsátotta Molnár Zoltánt, a LESZ alelnökét – a szakszervezet álláspontja szerint az okok mondvacsináltak. A szakszervezet és tisztségviselője évek óta firtatja a munkajogi és a „safety and security” (biztonsági és védettségi) problémákat, azok rendezési módját, és a repülőtér üzemeltetőjének gyanús ügyeit. A cég az elbocsátás óta is törvénytelen eszközzel, a dolgozókkal való személyes kapcsolattartás ellehetetlenítésével korlátozza a szakszervezet működését. Világos bizonyítékát adták: a kirúgás valódi célja az érdekképviselet meggyengítése volt.

A felmondás kézhez vétele után másnap reggel Molnár Zoltán személyes tárgyaiért, valamint a folyamatban lévő hatósági és peres ügyek dokumentációjáért ment az úgynevezett ROK-épületben található szakszervezeti irodába. Kifelé menet, mintegy három órával később a Budapest Airport elektronikus kapuja zárva maradt előtte, jelezve, hogy belépőkártyáját időközben érvénytelenítették. A rendőrségtől kért segítséget, ami után kevéssel egy BA-alkalmazott kereste meg, és elvette belépőkártyáit. Molnár Zoltán így végül kijutott a repülőtérről, személyes tárgyait és az iratokat azonban nem vihette ki az épületből. A kártyabevonás jegyzőkönyvéről kérése ellenére sem kapott másolatot.

A LESZ alelnöke feljelentést tett ismeretlen tettes ellen személyes szabadsága megsértéséért, egyben jelezte a hatóságok felé, hogy a bírósági ügyek viteléhez szükséges papírokat és személyes holmiját nem tudta kivinni a repülőtérről.

A LESZ időközben vendégkártyát igényelt az elbocsátott alelnök részére. Ezt a Budapest Airport kötelessége lett volna – saját szabályzata, a Reptérrend alapján – 24 óra alatt kiállítani. A szakszervezet egy másik szakértője számára is hiába igényelt vendégkártyát. Eközben nap mint nap látogatók sora kap ilyen belépőt, tehát egyértelmű a diszkrimináció. A Munka törvénykönyve egyértelműen fogalmaz: az érdekképviseleti munka lehetővé tétele érdekében a cégeknek kötelessége a szakszervezet képviseletében eljáró személyeket a munkavégzés helyére beengedni – olvasható a LESZ anyagában, amelyben a szakszervezet a Mt. 275 §-ra hivatkozik.

A LESZ közlése szerint a BA hátráltatja az érdekképviseleti munkát, és ellehetetleníti a dolgozók által jelzett szabálytalanságok és visszaélések feltárását. Munkájának törvénytelen akadályozása miatt a LESZ bírósághoz fordul, és az ENSZ Munkaügyi Világszervezeténél is bejelentést tesz a védett tisztségviselő elbocsátása miatt.

Forrás: BP

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment