Csatlakozott a gyulai Food Analytica Kft. az Eurofins élelmiszeranalitikai csoporthoz

A gyulai székhelyű Food Analytica Kft. csatlakozott a luxemburgi székhelyű Eurofins csoporthoz, a világ vezető élelmiszeranalitikai laboratóriumhálózatához – jelentették be kedden a Békés megyei városban.

Kishonti Alex, az Eurofins Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, jogilag felvásárlás történt január 11-én, ám az Eurofins csoport esetén ez nem beolvasztást jelent, egy decentralizált szervezet jön létre, a gyulai cégnek megmarad a helyi vezetése, azzal közösen dolgozzák ki a jövőbeni növekedési terveket.

Kifejtette, az Eurofins három éve az osztrák cég fióktelepén keresztül kezdte el magyarországi tevékenyégét, 2016-ban alapították – 15 millió forintos törzstőkével – a magyar céget Eurofins Élelmiszer Analízis Magyarország Kft. néven, azzal a céllal, hogy növeljék piaci jelenlétüket a térségben. Gondolkoztak egy laboratórium építésében is, ám rátaláltak a négy saját laboregységgel rendelkező Food Analytica Kft-re, ezért elvetették a beruházási tervet – mondta.

Ábrahám Csaba, a Food Analytica Kft. ügyvezetője elmondta, az idei fő feladat az informatikai rendszerek összekapcsolása lesz, valamint a cég bekapcsolása a “nemzetközi vérkeringésbe”. A vállalkozást 12 éve alapították, mostanra a legnagyobb hazai tulajdonú magánlaboratórium Magyarországon. Évente mintegy 140 ezer mintán félmillió vizsgálatot végeznek el, közel négyszáz szerződött partnerük van, két éve jelen vannak a román piacon is. Véleménye szerint a vállalat mostanra elérte az önerőből megvalósítható fejlődési határát, ezért tartja jó lehetőségnek a csatlakozást az Eurofins-hez.

Adrian Kis, az Eurofins dél- és kelet-európai regionális divízióigazgatója elmondta, a céget 1987-ben Franciaországban alapították, a családi vállalkozás kezdetben borok eredetiségvizsgálatával foglalkozott. Harminc év alatt a világ vezető élelmiszeranalitikai és agrokémiai laborhálózatává váltak, 42 országban harmincezer munkatársat foglalkoztatnak, négyszáz laborban 150 ezer alkalmazott analitikai módszert végeznek. Bevételük mostanra átlépte a hárommilliárd eurós határt – fűzte hozzá.

A Food Analytica Kft. átfogó szolgáltatásokat kínál az élelmiszer- és takarmányanalitika, a gabonaminősítés és a környezetvédelmi vizsgálatok terén. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2016-ban az árbevétele az előző évinél 10 százalékkal magasabbra, 843,6 millió forintra nőtt, adózott eredménye 182,5 millió forint volt. Ábrahám Csaba az MTI-nek elmondta, tavalyi árbevételük 12 százalékkal, 950 millió forintra nőtt a várakozások szerint, adózott eredményük 250 millió forint körül alakult.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment