Csehországban tárgyaltak a V4 országok vezérkari főnökei

Orosz-Zoltan-altabornagyA Visegrádi Együttműködés országainak éves, vezérkar főnöki szintű találkozóját tartották 2015. június 8-9. között a csehországi Namest nad Oslavouban.

A találkozón a Magyar Honvédséget Orosz Zoltán altábornagy képviselte. Az eseményen a visegrádi együttműködés országainak katonai képviselői mellett meghívott vendégként Viktor Mikolajovics Muzsenko hadseregtábornok, az ukrán vezérkar főnöke is részt vett.

A tárgyalás első napján a felek áttekintették a cseh elnökség elmúlt egy évének eredményeit, és betekintést nyerhettek a lengyel elnökség által tervezett fő feladatokba, elképzelésekbe is. A lengyel vezérkar főnök kiemelte, hogy a Visegrádi országok regionális együttműködése jelentősen felértékelődött az elmúlt időszakban, ugyanis a régió és egész Európa olyan kihívásokkal szembesült, melyek hetek alatt rajzolták át Európa biztonságpolitikai térképét. A V4 vezérkar főnökök egyetértettek abban, hogy Európa számára a legfőbb kihívás a kelet-ukrajnai válság, a kiber-támadások és tömeges illegális migráció, melyet komoly fenyegetésnek neveztek.

Jelenleg az Európai Uniónak felajánlott, január elseje óta szolgálatban lévő V4 EU Harccsoport tekinthető a védelmi együttműködés legkézzelfoghatóbb eredményének, így a megbeszélések során fontos szerepet kapott a harccsoport jövője. A plenáris találkozón a magyar delegáció felvázolta a 2019-re tervezett újabb V4 EU harccsoport terveit, melyet a Honvéd Vezérkar készített elő.

A visegrádi együttműködés kiemelt területe a tagországok haderőfejlesztésének és védelmi tervezésének összehangolása. A tanácskozás résztvevői áttekintették az aktuális haderő-fejlesztési projekteket, és közelítették álláspontjaikat a képességfejlesztés területén annak érdekében, hogy a fejlesztésre szánt források egymást segítve, hatékonyabban legyenek felhasználhatók.

A tagországok vizsgálták a közös regionális védelmi tervezés nemzetközi vetületeit, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a közös erőfeszítéseik összhangban legyenek a NATO és az EU stratégiai célkitűzéseivel. Ennek kapcsán a katonai vezetők egyeztettek egy rotációs alapon biztosított gyakorlatsorozatról a Baltikum országaiban. Ez folyamatos V4 jelenlétet biztosítana a térségben, így járulva hozzá a NATO Megerősítő Intézkedésekhez.

A találkozó második napján, Orosz altábornagy kétoldalú megbeszélést folytatott a meghívott vendégként jelenlévő Muzsenko hadseregtábornokkal. A megbeszélésen a kelet-ukrajnai válságról, a NATO-ukrán együttműködéshez való magyar hozzájárulásról és a kétoldalú katonai kapcsolatokról egyeztettek a felek.

A konferencia zárásaként a V4 országok vezérkar főnökei zárónyilatkozatban rögzítették elkötelezettségüket a megkezdett együttműködés mellett. A dokumentum azzal a nem titkolt szándékkal jött létre, hogy segítségével a visegrádi országok egységes hangon szóljanak, és közös erőfeszítéssel járuljanak hozzá a NATO és az EU hosszú távú célkitűzéseihez, amellyel a régió biztonságát és stabilitását mozdítják elő.

A Visegrádi Együttműködés jövőjét tekintve a következő évet meghatározó lengyel elnökség programjában ambiciózusan jelöli meg a célokat és jól méri fel a prioritást élvező területeket, ezért várhatóan megfelelő alapot ad ahhoz, hogy a cseh elnökség alatt megkezdett feladatokat továbbvigye. Hazánk számára különösen fontos, hogy a lengyel elnökség is nagy hangsúlyt fektet a közös védelmi tervezésre, a beszerzések és közös kiképzési lehetőségek V4 körben történő összehangolására. Mindehhez kiváló alapot biztosít V4 védelmi együttműködés idén májusban elfogadott, a 2016-2018 közötti időszakra megújított akcióterve.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment