Danyilov: Oroszországot „úgy kell elpusztítani, mint Karthágót”

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetőjeA nemzetközi partnerek nem próbálják rávenni Ukrajnát arra, hogy kezdjen béketárgyalásokat Oroszországgal – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára egy lapinterjúban.

„Az állítólagos nyomásgyakorlásról szóló jelentéseket semmi nem erősíti meg. Csak az interneten léteznek. Nem tudom, lehet, hogy ez az orosz trollhadsereg munkája, de a partnerek nem támasztottak semmilyen követelményt a tárgyaláshoz. Ukrajna maga oldja meg ezt a problémát” – mondta Danyilov a La Repubblica című olasz napnak adott interjújában. Leszögezte, hogy Putyinnal „nem lehet tárgyalni”. Szerinte Oroszországot „úgy kell elpusztítani, mint Karthágót”. (Kimondottan buta megjegyzés ez Danyilovtól: ez egészen biztosan nem fog sikerülni, de ha mégis, akkor a világ nagy része is ugyanez lesz a sorsra. A -szerk- megj.)

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz tüzérségi támadások száma némileg csökkent Kelet-Ukrajnában, miután az ukrán erők erőteljes csapást mértek az orosz csapatokra a Harkiv megyei Kupjanszk és a donyecki régióban lévő Liman város térségében. „Az elmúlt héten, sőt még tegnap is, a hét első napján, mennyiségileg valóban csökkent az ágyúzás és a keleti támadások száma, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy hogy az ellenség visszakozna, hogy elállna terveitől. Csak arról van szó, hogy csapataink valóban nagyon erős csapást mértek rájuk, amikor Kupjanszk és Liman irányában fokozták az ellentámadásaikat. A mieink valóban nagyon hatékonyan megállították őket ott, és sok ellenséges katonát és felszerelést semmisítettek meg” – fejtette ki a miniszterhelyettes. Úgy vélte, hogy az oroszok ezért most újracsoportosítják erőiket, és emiatt csökkent a támadások száma. Meggyőződésének adott hangot, hogy a heves harcok újra ki fognak újulni a térségben.

A Donyeck megyei Bahmutnál szavai szerint az ukrán katonák „fokozatosan, de biztosan haladnak előre a déli szárnyon”. Maljar hozzátette, hogy a helyzet a déli országrészben nehezebb, „mint máshol a fronton”. Most ádáz harcok zajlanak, az ukrán erők folytatják támadóműveleteiket Zaporizzsja megyében, Melitopol és Bergyanszk felé.

Vadim Bojcsenko, a Donyeck megyei – orosz megszállás alatti – Mariupol polgármestere arról adott hírt, hogy ötven sebesült orosz katonát vittek reggel a város kórházába, miután a megszállt Jurjivka településen találat ért egy orosz katonai bázist és tűz ütött ki. A polgármester közlése szerint a sebesültek közül 17-en a kórházban meghaltak.

Németország Taurus rakétákkal támogatná Ukrajnát

Christian Lindner német pénzügyminiszter hétfői kijevi látogatásakor újságírók előtt reményét fejezte ki, hogy mielőbb megoldják Ukrajna Taurus típusú rakétákkal való ellátásának kérdését, mivel ezek szerinte „segítenek közelebb hozni Ukrajna győzelmét” az Oroszország által kirobbantott háborúban.

„Ukrajnának meg kell nyernie a háborút. Ezért részben a mi felelősségünk annak biztosítása, hogy Ukrajna pillanatnyi ereje mindig nagyobb legyen, mint a Putyin háborújából fakadó brutalitás” – hangoztatta Lindner. Hangsúlyozta: a német kormány elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen Ukrajna katonai képességeinek megerősítése érdekében.

Németországnak Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákkal is támogatnia kell az orosz támadással szemben védekező Ukrajnát – sürgette egy hétfői interjúban a szövetségi parlament (Bundestag-) védelmi bizottságának elnöke. Marie-Agnes Strack-Zimmermann a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva kiemelte: „nagyon örömteli”, hogy a dán és a holland kormány amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket ad át Ukrajnának, azért is, mert ez a döntés „zöld jelzést”, szabad utat ad a német kormánynak arra, hogy támogassa az orosz agresszióval szemben védekező ukrán erőket Taurus rakétákkal.

Mint mondta, az F-16-osok is rendelkeznek nagy hatótávolságú fegyverekkel, de a dán és a holland kormány mégsem tart attól, hogy az ukrán partnerek Oroszország elleni támadásokra használják majd a gépeket, ez pedig „éppen elég ok” arra, hogy a berlini vezetés hozzájáruljon a német légierőnél kellő számban rendelkezésre álló Taurusok egy részének átadásához.

Kiemelte, hogy a Nagy-Britanniától Ukrajnának átadott Storm Shadow típusú rakétákhoz hasonló Taurusok révén meg lehet szakítani és fel lehet számolni orosz utánpótlási útvonalakat a front mögött, ukrán területen. Ukrajnának nagy szüksége van ezekre a fegyverekre, „és Ukrajna megbízható partner” – hangsúlyozta a politikus. Aláhúzta, hogy szakítani kell az eddigi német gyakorlattal, nem lehet minden egyes támogatási program előtt hónapokig tartó vitát folytatni, hanem be kell látni, hogy Oroszország Ukrajna elleni „brutális támadásának” csak akkor lehet véget vetni, ha Ukrajna rendelkezik a szükséges katonai eszközökkel.

Az óránként csaknem ezer kilométeres sebességgel repülő Taurus rakéták a német légierő legmodernebb fegyverei közé tartoznak, akár ötszáz kilométeres távolságban is képesek célokat eltalálni, és nagyon alacsonyan, kevesebb mint ötven méterrel a föld felett repülnek, így az ellenséges radarok számára szinte láthatatlanok.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment