Dinamikus külpiaci terjeszkedést tervez idén az Assa Abloy

Pintér András ügyvezető igazgatóAz Assa Abloy Opening Solutions Hungary Kft. 2019-ben nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a külpiaci növekedésre, ugyanakkor a hazai piacon is számos bővülési lehetőséget látnak. Mint azt Pintér András ügyvezető igazgató a Biztonságpiacnak elmondta, a társaság gyorskapu-megoldásának részesedése a teljes értékesítésen belül tavaly megduplázódott Magyarországon.

— Tavalyi kinevezését követően mennyiben alakult át az Assa Abloy Opening Solutions Hungary Kft. stratégiája?
— A magyarországi igények elsődleges kiszolgálása mellett 2018-ban olyan stratégiai elemek is a középpontba kerültek, amelyek hosszabb távon határozhatják meg helyzetünket a beléptetőrendszerek piacán. Ugyanakkor a magyarországi piaci pozíciónk megtartása mellett az elmúlt év elsősorban a külföldi piacra történő termelés alapköveinek letételéről szólt. A korábbi évek kisebb exportpróbálkozásait követően egy multinacionális cég leányaként potenciális kilátásaink vannak arra, hogy termékeink egy részét külföldön is értékesítsük. Jelentős erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy az Assa Abloy Aperio okoszárainak Seawing beléptetőrendszerrel való „házassága” gyümölcsöző kapcsolattá válhasson. Egy olyan naprakész megoldást alakítottunk ki, amelyben a Seawing szaktudását és termékét ötvöztük anyavállalatunk egyik kulcstermékével. Az elmúlt év végére hazai és idegen környezeteben is bebizonyosodott, hogy az Aperio termékekkel való magas szintű integráció új értelmezést adhat a vezeték nélküli okoszárakról eddig alkotott elképzeléseinknek. Azonban, ahhoz, hogy sikeresek legyünk, elengedhetetlen, hogy a termékeinkkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre, esetleges kifogásokra a lehető leghatékonyabban tudjunk reagálni – a maximális ügyfél-elégedettségi szintet megcélozva. Ezért is szeretnénk még az idei első negyedévben bevezetni egy transzparens, minden elemében digitalizált panaszkezelési rendszert.

— Hogyan változott a bel-, illetve a külpiacokra szánt termékek struktúrája?
— A meglévő rendszerek bővítése mellett egyre gyakrabban válik szükségessé a beléptetőrendszerek cseréje és teljes felújítása. Vannak olyan, a mai napig működő Seawing beléptetőrendszerek, amelyek még a 90-es években épültek. Ezekben az esetekben nemcsak fizikai elhasználódásról, hanem jelentős erkölcsi elavulásról is beszélhetünk. 2018-ban számos rendszercseréhez szállítottunk eszközöket, ez bizonyos esetekben minimális hardver- és jelentősebb szoftveres modernizációt jelentett. A beléptetőrendszerekre szóló megrendeléseink egyik fő katalizátora az irodaházakon és ipari létesítményeken keresztül megvalósuló építőipari fellendülés. Mindez jól tetten érhető gyorskapu-értékesítésünk arányának növekedésében, amely az előző évhez képest tavaly megduplázódott.

— Milyen tervei vannak a társaságnak a külföldi terjeszkedésre?
— Külpiaci eladásaink a cég teljes bevételének négy-öt százalékát tették ki anélkül, hogy elkezdtük volna a vezeték nélküli megoldásaink promócióját. Túl vagyunk azonban egy-két tárgyaláson, ahol már megmutatkoztak a versenytársainkkal szembeni előnyeink, de a pozitív visszajelzéseken kívül korábban nem látott volumenben kaptunk előrendeléseket is. A koncepció sikere egyben megalapozta az idei év fő célkitűzését is, amely szerint az említett Aperio-Seawing termékmixre alapozva elérjük a tíz százalék feletti exporthányadot. Hosszú távon szeretnénk a magyarországi építőipari kitettségünket új, külföldi piacok meghódításával ellensúlyozni, aminek eredményeképpen az export­értékesítésünk meghaladná a hazai eladásokat.

— Milyen változások figyelhetők meg a beléptető-, illetve az integrált biztonságtechnikai rendszerek piacán az elmúlt években Magyarországon?
— Míg néhány évvel ezelőtt nehézségekbe ütközött a felhőalapú szolgáltatások eladása, ma már egyre gyakrabban találkozunk erre vonatkozó ügyféligénnyel. A beléptetőrendszerek és a munkaidő-nyilvántartás területén egyértelmű a változás akkor is, ha áttörésről még nem beszélhetünk. A növekvő munkaerőhiány, valamint a folyamatosan dráguló élő erős védelem egyre hatékonyabb biztonsági rendszereket kíván meg, amelyek középpontjában a különböző rendszerek mesterséges intelligenciával vegyített magas szintű integráltsága áll. A beléptetőrendszert előtérbe helyezve a biometrikus azonosítás térhódítása – a GDPR ellenére is – tovább erősödik, de előtérbe kerülnek olyan kényelmi funkciók is, mint a mobiltelefonnal történő beléptetés. A vezeték nélküli rendszerek fontossága már nemcsak műemlékvédelem alatt álló vagy kábelezéssel nehezen megközelíthető helyeken érzékelhető, hanem ott is, ahol gyorsan és költséghatékonyan szeretnének rendszert bővíteni.

— Milyen növekedés jellemzi a társaságnál az egyedi szoftver-, illetve eszközfejlesztést?
— A forráskód szintjén az egyedi igények kielégítése korlátlan lehetőséget kínál mind a fejlesztő, mind pedig a végfelhasználó számára, hiszen a konfiguráláson túl egy sokkal mélyebb réteg áll rendelkezésünkre, hogy a beléptetési megoldásunkat igazán testre szabhassuk. Meggyőződésünk azonban, hogy újabb technológiák felvonultatásával, a számítási és tárolási kapacitás jelentős növelésével a testre szabhatóságot más szemszögből is megközelíthetjük.

— Melyek lesznek a fókuszok e területen 2019-ben?
— Az idén szeretnénk megteremteni az alapjait annak, hogy az integrált felügyeleti rendszerünket e koncepció mentén fejlesszük tovább. A beléptetőrendszerünk központi vezérlő paneljének hardverét teljesen megújítjuk, amelynek prototípusa már elkészült, és reményeink szerint februártól teljes egészében kiválthatja a korábbi modellt. Idei beruházásaink elsősorban az it-rendszerünk további modernizációjáról és vállalatirányítási rendszerünk ráncfelvarrásáról szólnak. Természetesen a szervezetfejlesztés sem maradhat el, amely nagyságrendileg ötszázalékos létszámbővítés mellett az oktatási kurzusokban, a belső képzések elmélyítésében és kiterjesztésében is megmutatkozik majd.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment