Duda: A NATO lengyelországi jelenlétének valóságos formát kell öltenie

natoA mai geopolitikai helyzetben, amikor a NATO a legnagyobb katonai erőt jelenti, a szövetség lengyelországi katonai jelenléte valóságos formát kellene, hogy öltsön – nyilatkozott Andrzej Duda lengyel elnök csütörtök délután, a szczecini Nemzetközi Északkeleti Hadtest székhelyén.

A múlt héten beiktatott államfő ezzel megerősítette a lengyel politikai vezetőknek az ukrán válság során megfogalmazott követelményét, miszerint a NATO-nak nem rotációs, hanem állandó lengyelországi katonai jelenlétére lenne szükség. Duda ezt a követelményt a csütörtökön közölt első külföldi interjújában is megfogalmazta. A Financial Timesnak adott, a lengyel sajtó által széleskörűen idézett interjújában elmondta: a NATO jelenleg “ütköző országként” kezeli Lengyelországot, amely a szövetség “erős keleti szárnyát kívánja képezni”.

A lengyel elnök díszvendége volt a szczecini tisztségátadó ceremónián, amelyen Manfred Hofmann német tábornok átvette a Szczecin székhelyű Nemzetközi Északkeleti Hadtest parancsnokságát. Az ünnepségen Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter is részt vett.

Siemoniak, aki szintén beszédet tartott a ceremónián, elmondta: Lengyelország a szczecini hadtestben az egyik legfontosabb szövetségi projektet látja, amely a kelet-közép-európai biztonságot hivatott szolgálni.
A hadtest vezetését rotációs rendszerben töltik be a lengyel, német és dán tábornokok, akik háromévente váltják egymást. Hofmann elődje, Boguslaw Samol lengyel tábornok 2012 decemberétől állt az alakulat élén.

A Szczecin székhellyel 1999 óta működő közös német-dán-lengyel hadtestet a NATO gyorsreagálású erőinek egyik parancsnokságává fejlesztik, az alakulat június elejétől átszervezett formában működik. A hadtest személyzetét az eredeti 200 főről mára mintegy 300 főre növelték, a tervek szerint négyszáz fős lesz az állomány. A hadtest a három ország védelmi minisztereinek áprilisi találkozóján megerősített tervek szerint a 2016 közepén esedékes varsói NATO-csúcstalálkozóig teljes harckészültséget ér el.

A parancsnokság a Lengyelországban és a balti államokban létrehozandó koordinációs egységeket hivatott irányítani, amelyek a megalakuló, körülbelül 5000 főből álló gyorsreagálású NATO-erők esetleges fogadásának megkönnyítéséért fognak felelni. A fejlesztés részeként a szczecini parancsnokság munkájában öt további NATO-tagállam – Görögország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia és Törökország – vesz részt. A koordinációs egységek létrehozását a balti államok és Lengyelország mellett egyelőre Romániában és Bulgáriában tervezik.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment