A publikáció ideje: 2012. aug. 16.

Egy orosz atom-tengeralattjáró kijátszotta az amerikai felderítést

Egy hónapig járta az amerikai parti vizeket egy Akula osztályú orosz atom-tengeralattjáró anélkül, hogy az USA védelmi apparátusa észrevette volna. Az ügynek várhatóan súlyos következményei lesznek nemcsak a partvédelmi erőknél és a tengeralattjáró-elhárításnál. Egyes elemzők szerint az ügy meggondolásra késztetheti a kormányt a tengerészetnek szánt költségvetési tételek csökkentését illetően is.

A ráadásul nem is a legmodernebb technikát megtestesítő tengeralattjáró júniusban vagy júliusban érkezett a Mexikói-öbölbe, a Washington Free Beaconnak nyilatkozó haditengerészeti elemző, Norman Polmar szerint azzal a nyilvánvaló céllal, hogy megmutassa: Oroszország továbbra is meghatározó tényező a világ politikai-katonai színpadán. Utoljára 2009-ben volt rá példa, hogy orosz tengeralattjáró amerikai vizekre merészkedett – írta a The Moscow News.

Vlagyimir Putyin orosz elnök két héttel ezelőtt részt vett a legújabb generációs orosz tengeralattjáró építésének megkezdésénél és ígéretet tett a nukleáris flotta felfejlesztésére, amelynek meg kell őriznie az ország helyzetét az egyik vezető óceáni hatalomként. A Vlagyimir herceg nevét viselő hajó a legkorszerűbb, Borej osztály negyedik tagja, fő fegyverzete a hozzá kifejlesztett Bulava interkontinentális ballisztikus nukleáris rakéta. Az elnök közölte, hogy ezekből a hajókból 2020-ig összesen nyolcat kap a haditengerészet.

A mostani fegyvertényt végrehajtó Akula osztály 1984 óta van szolgálatban, az utolsót 2001-ben adták át, ára több mint 1,5 milliárd dollár. Összesen 15 darab készült belőle, de ebből ötöt már leszereltek, egyet pedig Indiának adtak át. A 110 méter hosszú vadász-tengeralattjáró 100 napot képes egyhuzamban a víz alatt tölteni, s utolsó, harmadik változata 600 méter mélyre merülhet 70 fős személyzetével. Fő fegyverzete 4 × 533mm-es és 4 × 650mm torpedóvető cső, s összesen 40 torpedó, de a kisebb űrméretű csövekből SS-N-15 Starfish, a nagyobbakból SS-N-16 Stallion rakétákat is kilőhet felszíni célpontokra. Az amerikai partoknál most felbukkant egység valószínűleg a K-335 Gepard (képünkön), az Akula III. sorozat. egyetlen, 2001-ben elkészült, legnagyobb és legcsendesebb darabja.

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Barabás T. János

Displaying 3 hozzászólás
Have Your Say
 1. Endy szerint:

  A fegyverteny melyet az orosz hadi tengeresuet vegrehajtott remelhetoleg felebresuti az usa donteshozoit hogy,a haderotol elvonni penzt annyi mint sajat nyakukba rakni a hurkolt kotelet.

 2. Kallard szerint:

  A képen egy Borej látható.

 3. Luinemo szerint:

  Van mit tanulni a ruszkiktól!
  A legfontosabb, hogy a két nagyhatalom vigyázzon közösen a békére! Kína, Ékorea, időnként felelőtlen dolgokat művel! Kell a kulturális globalizáció, mert más az értékrendjük a keleti országoknak, kevésbé fontos az ember, sok van belőle, nagyon sok!!!!!!!!!!

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.