Életfogytiglani börtönbüntetés a brüsszeli terrortámadások több elkövetőjének

Zaventem repülőtér terrorista támadásA belga bíróság tíztől harminc évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a 32 halálos áldozatot követelő 2016-os brüsszeli terrortámadások nyolc elkövetőjére pénteken – közölte a belga hírügynökség.

Hat férfit gyilkosságban és gyilkossági kísérletben találtak bűnösnek a 2016-ban a zaventemi repülőtéren és egy belvárosi metrómegállóban elkövetett robbantásos merényletben.

A vádlottak között volt Salah Abdeslam is, a 2015-ös, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja, akinek franciaországi elítélése után Belgiumban is bíróság elé kellett állnia a Brüsszelben elkövetett támadások miatt. A bíróság az ő ügyében úgy határozott, hogy korábban kiszabott büntetése elegendő.

Harminc éves börtönbüntetést kapott Mohamed Abrini, aki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren március 22-én elkövetett pokolgépes merénylet előtt néhány perccel, a két öngyilkos merénylővel együtt tűnt fel a biztonsági kamerák felvételén. A férfi nem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről, 2017 áprilisában fogták el Brüsszelben.

Két, a terrorista sejthez kapcsolódó, de a támadásokhoz közvetlenül nem köthető személy korábbi tíz illetve húsz éves börtönbüntetését megerősítették.

Brüsszelben 2016. március 22-én először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak valamint 340-en megsebesültek.

Oroszország: kritikussá vált a rendőrhiány

Kritikusnak minősítette az orosz belügyi szervek létszámhiányát Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter egy pénteki moszkvai szaktanácskozáson. „Nagyon nagy a létszámhiány. Azt mondanám, hogy már most kritikussá vált. A múlt hónapban ötezer alkalmazottunk mondott fel a belügyi szerveknél. Nehéz helyzet” – idézte a tárca közleménye Kolokolcevet. A miniszter hangsúlyozta, hogy a belügyi szervek „kötelesek mindent megtenni annak érdekében, hogy ezeket a kockázatokat minimalizálják… Tisztában vagyok vele, hogy a létszámhiányos körülmények között óriási teher nehezedik a dolgozókra. De a mostani az az eset, amikor azt az elvet kell szem előtt tartanunk, hogy nem a létszám, hanem a képességek fontosak a küzdelemben” – mondta a tárcavezető.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment