Elhunyt a járványban az Energija orosz űrrakéta-vállalat főkonstruktőre

Koronavírus-fertőzésben elhunyt Jevgenyij Mikrin, az űrrakétákat építő Energija vállalat főkonstruktőre – közölte a Roszkoszmosz orosz űrhivatal.

A 65 éves szakember az emberes program, a Szojuz MSZ-rakéták felelőse volt. Korábbi közlés szerint Mikrinnél azt követően diagnosztizálták a Covid-19-et, hogy Bajkonurban járt, ahonnan április 9-én bocsátották fel a Nemzetközi Űrállomás soros legénységét. Mikrin 1981 óta dolgozott az Energijánál. Új-Moszkvában, a kommunarkai járványkórházban halt meg.

Vlagyimir Szolovjov, Oroszország Újságíró-szövetségének elnöke az Interfaxnak nyilatkozva azt mondta, hogy eddig három orosz újságíró vesztette életét, és több mint 100 betegedett meg a Covid-19-járvány következtében. Több mint félezren vannak házi karanténban, orvosi megfigyelés alatt. Szolovjov szerint a világ 23 országában eddig a média 55 munkatársa halt meg. A legtöbben közülük Ecuadorban (kilencen) és az Egyesült Államokban (nyolcan) hunytak el a Covid-19 következtében.

Mihail Misusztyin miniszterelnök a sajtótitkára, Borisz Beljakov szerint “az egyik állami klinikán” kap gyógyszeres kezelést. Tájékoztatása szerint kormányfő állapota “egészében normális”, Misusztyin telefonkapcsolatban áll kollégáival. Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 102-vel 155 370-re nőtt az igazolt fertőzések száma, ami 7 százalékos napi növekményt jelent. Az új esetek száma immár harmadik napja haladja meg a tízezret, Az új fertőzöttek 49,1 százaléka tünetmentes.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment