A publikáció ideje: 2018. Sze. 16.

Emberi jogi bíróság: emberi jogokat sért a brit szolgáltatok hírszerzési szabályozása

Alapvető emberi jogokat sértenek a brit felügyeleti és hírszerzési hatóságok tömeges lehallgatásokat és elektronikus levelezések ellenőrzését érintő szabályozásai – ismertette döntését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Tájékoztatásuk szerint civil szervezetek és újságírók annak megállapítását kérték az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróságtól, hogy mennyiben jogszerű a brit szolgálatok, az amerikai Edward Snowden, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt számítógépes szakembere által feltárt hírszerzői gyakorlata.

A strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság határozata szerint a lehallgatásokra és a személyes adatok internetszolgáltatóktól való megszerzésére vonatkozó brit rendelkezések sértik az emberi jogokról szóló egyezményt, mivel azok egyebek mellett nem nyújtottak elegendő védelmet a bizalmas újságírói információk számára, továbbá sértik a magánélet védelmét biztosító jogszabályt is.

Az ügy részleteit ismerő források szerint a jogi eljárás kezdetekor Nagy-Britannia megváltoztatta hírszerzésre vonatkozó törvényeit, és olyan új jogszabályokat fogadott el, amelyek a kormány szerint a személyes adatok nagyobb védelemével rendelkeznek.

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.