Engedély nélküli e-cigarettát foglalt le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, és a gyógyszerészeti szakhatóságok a fővárosban egy illegálisan üzemelő elektromos cigarettagyártó vállalkozásra figyeltek fel. Az ellenőrzés eredményeként 44 millió forint értékben foglaltak le e-cigaretta töltéséhez használható különféle anyagokat.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresése alapján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei, az EMMI Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Főosztály, a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet, valamint az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársaival közösen egy budapesti kft-re figyeltek fel, amelynek telephelyén a gyógyszerrendészeti szabályok betartását ellenőrizték.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a telephelyet üzemeltető gazdálkodó különféle kiszerelésű, gyógyszernek minősülő nikotintartalmú elektromos cigaretta hatóanyagot gyárt, forgalmazásra készít elő és kínál eladásra. A gyártott termékekre vonatkozóan a gazdálkodó gyógyszer forgalomba-hozatali engedéllyel nem rendelkezett, a gyógyszergyártásra, a gyógyszer nagykereskedelemre és a lakossági gyógyszerellátásra engedélye nincs.

A pénzügyőrök a helyszínen talált összesen 44 millió forint értékű illegálisan előállított és kiszerelt 6191 darab e-liquid utántöltő folyadékot, 4396 doboz hatóanyag kapszulát, 56,74 kilogramm kannás kiszerelésű e-liquid folyadékot, valamint 12,87 kilogramm színtiszta folyékony nikotint lefoglalták.

A NAV munkatársai, a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvénynek megfelelőn gyógyszerrendészeti szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen személy ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Forrás: BP/NAV

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ez év márciusában tájékoztatót adott ki, hogy az elektromos cigarettákhoz (e-cigaretta) használt nikotin tartalmú hatóanyag gyógyszernek minősül. Annak gyártása, forgalmazása szigorú feltételekhez kötött és az ilyen termékek esetén a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. Az e-cigarettának a szükséges engedélyek hiányában történő előállítása és forgalmazása gyógyszerrendészeti szabálysértésnek minősül.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment