EP: e-call segélyhívót minden autóba!

Elfogadta az e-call segélyhívó rendszer kiépítéséről szóló jelentést az Európai Parlament belső piaci és közlekedési bizottsága – tájékoztatta Gurmai Zita (MSZP), a jelentés egyik felelőse a távirati irodát.

 

Összetört autók állnak a baleset helyszínén a 31-es úton, Sülysáp és Tápiószecső között Nagykáta térségében 2011. október 7-én, két ember meghalt, három súlyosan megsérült (fotó: MTI)

 

“Legyen minden járműben e-segélyhívó rendszer (e-call)! Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy életeket mentsünk az utakon. A rendszernek 2015-re az Európai Unió minden országában ki kell épülnie, és valamennyi polgár számára hozzáférhetővé kell válnia” – értékelte a képviselő közleményében a jelentés bizottsági szintű elfogadását.

Gurmai Zita emlékeztetett, hogy a segélyhívó-hálózat felgyorsítja a mentést, és elősegíti, hogy minél több balesetet időben ellássanak. “A jelentés világos üzenet, hogy az Európai Parlament teljes mértékben támogatja az e-call kiépítését, sürgeti az Európai Bizottságot, hogy jogszabályt alkosson az e-call kötelező bevezetéséért 2015-re. Az önkéntes bevezetés egyszerűen nem vált be. Sokkal több járműnek kell ezzel a technikával rendelkezni”– áll a közleményben.

Magyarország már régóta komolyan foglalkozik a közlekedés-biztonság kérdésével. Mint jelezte, “szocialista kormányok írták alá az e-call memorandumot, és számos intézkedéssel segítették a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését”. Ennek is köszönhető, hogy ebben az évben Magyarország érdemelte ki az Európai Közlekedés-biztonsági Tanács díját, hiszen az elmúlt tíz évben az EU-s országok közül hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben a közúti közlekedésben elhunytak száma.

Forrás: Biztonságpiac.hu/MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment