ET: az emberi jogok csecsenföldi megsértéseit ki kell vizsgálni

Ramzan Kadirov csecsen vezetőA Csecsenföldön elkövetetett emberi jogi jogsértéseket ki kell vizsgálni, és nem szabad büntetlenül hagyni – hívta fel a figyelmet pénteki nyilatkozatában Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

A 47 tagállamot tömörítő strasbourgi szervezet biztosa rámutatott, hogy a Novaja Gazeta kormánykritikus orosz napilap az elmúlt években többször számolt be súlyos emberi jogi jogsértésekről, többek között törvénytelen kivégzésekről, emberrablásokról, kínzásokról, megfélemlítésekről jogellenes őrizetbe vételekről.

“Az ilyen esetek azonnali hatályú pártatlan kivizsgálást követelnek az orosz hatóságoktól, minden olyan személyt, akiről kiderült, hogy részt vett ezekben a felháborító bűncselekményekben, bíróság elé kell állítani, hivatalos státuszukra való tekintet nélkül” – hangsúlyozta.

Mijatovic szerint az orosz hatóságok tudnak arról, hogy Csecsenföldön sokszor megsértik az emberi jogokat, és arról is, hogy a legtöbb esetben az elkövetőket nem büntetik meg, annak ellenére, hogy Oroszország elvben elkötelezte magát a nemzetközi emberi jogok tisztelete mellett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogsértésekről beszámoló Novaja Gazeta újságírói gyakran megfélemlítő és lejárató kampányok célpontjai. Ez a helyzet nem fogadható el, az orosz hatóságoknak biztosítaniuk kell számukra a szabad és biztonságos munkavégzést ahelyett, hogy zaklatnák őket – hangsúlyozta.

Az Oroszországhoz tartozó, vitatott jogállású Csecsenföldet, 2005 óta az oroszbarát Ramzan Kadirov elnök irányítja. Az elmúlt évek során emberi jogvédő szervezetek és sajtóorgánumok számtalan, a régióban elkövetett súlyos emberi jogi jogsértésről számoltak be. Brüsszeli források szerint az Európai Unió hamarosan új szankciókat vezet be Oroszország ellen, ezek a Csecsenföldön elkövetett visszaélések felelőseit célozzák.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment