Fabatkát sem ér az orosz titkosszolgálatok kárpátaljai tevékenysége

Fabatkát sem ér az orosz titkosszolgálatok Kárpátalján kifejtett tevékenysége, ha a megye életére semmilyen hatással nem lévő civil szervezetet pénzelnek – jelentette ki Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.

Az ukrajnai megye első embere Moskal.in.ua című személyes honlapján közzétett bejegyzésben reagált Vaszil Hricaknak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elnökének keddi kijevi sajtótájékoztatóján tett bejelentésére, miszerint Oroszország az ukrajnai helyzet destabilizálása érdekében olyan regionális politikai projekteket finanszíroz, amelyek Ukrajna föderalizációját támogatják. Mint írta, meglepetéssel értesült Hricaktól arról, hogy az Oroszország által pénzelt, destabilizációt folytató ukrajnai politikai projektek között található az ungvári Zakarpatszkij kraj (Kárpátalja-vidék) civil szervezet is.

A kárpátaljai médiában nagy feltűnést keltett hírrel kapcsolatban Hennagyij Moszkal a honlapján kiemelte: utánanézett az említett szervezetnek, amely “tényleg létezik, 2015-ben jegyezték be Kárpátalján, és a vezetője egy nyugalmazott ügyészségi munkatárs”. Egyúttal jelezte, az utóbbi másfél évben a Zakarpatszkij kraj tevékenysége néhány, a megye gazdaságáról szóló, “nulla hatékonyságú” kerekasztal-tanácskozás szervezésében merült ki.

“Arról, hogy ezt a civil szervezetet az orosz titkosszolgálatok finanszíroznák, nem tudok nyilatkozni, ez az SZBU hatásköre, de felelősségem tudatában kijelentem, hogy a Zakarpatszkij krajnak a legcsekélyebb hatása sincs a megye helyzetére, azt destabilizálni nem tudja, a legtöbb, amire képes, hogy néhány nyugdíjast összehozzon, akik a +semmiről+ vitáznak” – fejtette ki. Ha az orosz titkosszolgálatok hasonló projektekben bíznak, akkor pénzt dobnak ki az ablakon, és fabatkát sem ér a szakmaiságuk – mutatott rá Kárpátalja kormányzója.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment