Feloszlatta a francia kormány a migránsellenes akciókat szervező Identitás Generációt

Gérald Darmanin francia belügyminiszterA francia kormány feloszlatta szerdán az Identitás Generáció szervezetet – közölte a kormányülést követően a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter, aki szerint a szervezet “diszkriminációra, gyűlöletre és erőszakra uszít”.

“Erre az egyesületre és egyes aktivistáira úgy kell tekinteni, mint akik diszkriminációra és erőszakra uszító gyűlöletbeszédet hirdetnek egyesek ellen a származásuk, a fajuk és a vallásuk miatt”, valamint “a formája és a katonai szervezettsége miatt az Identitási Generáció magánmilícia jellegűnek is tekinthető” – fogalmazott a tárcavezető a feloszlatásról szóló rendeletben. A rendeletben az is szerepel, hogy az Identitás Generáció szélsőjobboldali csoportosulásokkal áll kapcsolatban “amelyektől logisztikai támogatást kap, és amelyek diszkriminációra, erőszakra vagy gyűlöletre uszító ideológiát hirdetnek a fajvédő és fehér felsőbbrendűséget hirdető tanok nevében”.

A feloszlatás indoklásából az is kiderül, hogy az Identitás Generáció adományokat kapott a tavaly augusztusban Új-Zélandon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, szélsőjobboldali nézeteket valló ausztrál Brenton Tarranttól, aki 2019. március 15-én 51 embert mészárolt le az új-zélandi Christchurch város két mecsetjében. A szélsőjobboldali csoportok parlamenti vizsgálóbizottsága előtt 2019 áprilisban Bruno Dalles, a gazdasági minisztérium pénzmosás elleni küzdelemért felelős szervezete, a Tracfin volt vezetője elmondta: Tarrant az Identitás Generáció “bőkezű tagja”.

Az Identitás Generáció, amely elítéli a “migránsinváziót” és bírálja a multikulturális társadalmat, akkor vált ismertté, amikor eltorlaszolták 2018 tavaszán a francia-olasz határon lévő Échelle-hágót, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphessen Franciaország területére. Mintegy száz aktivista 2018. április 21-én azért ment fel az általuk “az illegális bevándorlók stratégiai átkelő pontjának” tekintett hágóba, hogy azt jelképesen lezárja, és onnan bírálja “a hatóságok gyávaságát”. A többségében franciákból álló csoportban magyarok, olaszok, dánok, osztrákok, angolok és németek is voltak.

A csoport utóbb elismerte, hogy az egynapos akció során nem találkozott menekültekkel, de a következő hónapok járőrözései során elfogtak négy illegális bevándorlót, akiket átadtak a rendőrségnek, és további hét átkelését észlelték, amely miatt feljelentést tettek. A szervezet három vezetőjét első fokon 2019 augusztusában hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de a fellebbviteli bíróság decemberben felmentette őket, miután megítélése szerint az akció nem volt több, mint “teljesen politikai propaganda”.

A közelmúltban a belügyminiszternek sikerült elérnie több iszlamista tevékenységgel gyanúsított egyesület (CCIF, BarakaCity, Jasszin sejk kollektíva) betiltását is, 2019-ben pedig Emmanuel Macron államfő kezdeményezésére több szélsőjobboldali csoportot (Bastion social, Blood and Honour és Combat 18) feloszlatott a francia igazságszolgáltatás.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment