Fiala: Csehország biztonságát leginkább az orosz birodalmi politika veszélyezteti

Petr Fiala cseh kormányfőCsehország biztonságát leginkább az orosz birodalmi politika veszélyezteti, de ébernek kell lenni Kínával szemben is, amely saját hatalmi ambíciói érdekében nagy figyelemmel kíséri az ukrajnai háborús konfliktust – jelentette ki Petr Fiala kormányfő.

Csehországnak folytatnia kell a civil és a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, támogatnia kell Ukrajna integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba, ugyanakkor fel kell készülnie az orosz katonai támadás okozta károk háború utáni felszámolására, Ukrajna újjáépítésére is.

„Az ukrajnai konfliktus gyors lezárására kevés az esély, egyre kevesebb. Az orosz agresszió következményei sokrétűek, s bizonyos értelemben ez található a csehországi társadalomban tapasztalható nyugtalanság hátterében is” – vélekedett Fiala.

Az energiabiztonságról szólva a kormányfő kulcsfontosságúnak minősítette, hogy Csehország mihamarabb „százszázalékosan” függetlenítse magát az orosz energiahordozókról.

Az európai és a transzatlanti szövetségi kapcsolatokkal összefüggésben Fiala azt mondta, hogy Csehország helyzete a tavalyi európai uniós elnökség következtében „megerősödött”. Ami a Visegrádi Csoportot illeti, a cseh kormányfő szerint „jelenleg bonyolultabb a politikai együttműködés, ezért a gyakorlati kérdésekben való együttműködésre kell összpontosítani a figyelmet”. Fiala úgy vélte: szükség van a közép-európai párbeszéd kiszélesítésére, Csehországnak erősítenie kell stratégiai kapcsolatait Németországgal és Ausztriával.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter beszédében leszögezte, hogy Prága teljes mértékben támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán államfő béketervét. „Jelenleg ez az egyetlen járható kiút a háborúból” – vélte a cseh diplomácia vezetője. Lipavsky ezután hivatalában tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, aki a közös sajtótájékoztató után beszédet mond a cseh nagykövetek előtt.

Eltérő vélemények a moszkvai diplomáciai képviseletéről

Csehország érdekeinek érvényesítése szempontjából fontos a nagyköveti szintű diplomáciai képviselet Moszkvában – jelentette ki a cseh külügyminiszter. „Nem szolgál örömömre, milyen állapotban vannak a cseh-orosz kapcsolatok. Az Ukrajna elleni orosz agressziót rendszeresen és keményen elítéljük, blokkunk további országainak ennek ellenére nagyköveti szintű képviseletei vannak Moszkvában” – mondta Lipavsky. „Ez összefügg az érdekérvényesítéssel, a helyi információkkal, ráadásul időnként Oroszországgal most is technikai jellegű, olykor alapvető fontosságú információkat cserélünk. Fontos a nagyköveti szintű jelenlét” – fejtette ki a miniszter.

Petr Pavel államfő viszont a Lidové Noviny című konzervatív napilapban hétfőn közölt interjúban azt mondta: ebben a pillanatban nem tudja elképzelni, hogy Csehországnak újra nagykövete legyen az orosz fővárosban. A cseh államfő elmondta: a moszkvai nagyköveti poszt felújításában jelenleg több negatívumot lát, mint pozitívumot. Megjegyezte azonban, hogy a témát egyelőre sem a kormányfővel, sem a külügyminiszterrel nem vitatta meg. „Amennyiben racionális érveket hoznak fel, és világos lesz, hogy ebből nekünk, valamint szövetségeseinknek is hasznunk származik, mérlegelni fogom a lépést” – indokolta álláspontját Pavel.

A cseh-orosz diplomáciai kapcsolatok az utóbbi években több oknál fogva lényegesen megromlottak, ami kölcsönösen a diplomaták számának minimálisra való csökkentéséhez, illetve a kulturális és gazdasági képviseletek bezárásához vezetett.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment