Földi: nem terrorcselekmények, hanem gyilkosságok történtek Amerikában és Franciaországban

Foldi-LaszloFöldi László biztonságpolitikai szakértő szerint nem terrorcselekmények, hanem egyszerű gyilkosságok történtek az Amerikai Egyesült Államokban (USA) és Franciaországban a közelmúltban.

Földi ezt azzal kapcsolatban jelentette ki az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában, hogy vasárnapra virradó éjszaka a Pulse nevű orlandói melegbárban egy 29 éves férfi válogatás nélkül lövöldözni kezdett: negyvenkilenc embert megölt, ezzel az USA történetének legsúlyosabb tömegmészárlását követte el.

Keddre virradó éjszaka pedig Magnanville településen egy iszlamista férfi halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét.

A szakértő úgy vélekedett, hogy mivel mindkét elkövető személyes indíttatásból cselekedett, az eseteknek nincsen közük a terrorizmushoz. Az Iszlám Államot csupán azért “keverték bele” az ügyekbe, hogy védjék saját magukat.

Úgy érvelt: ha egy bűnöző azt a látszatot kelti, hogy kötődik egy terrorszervezethez, akkor kevésbé akarják likvidálni a hatóságok, mert meg szeretnék találni a kapcsolódási szálakat. Másfelől, ha ideológiai hátteret vetít a tette mögé, akkor még hőst is csinálhat magából.

Földi megjegyezte: az Iszlám Államnak ugyanakkor jó propagandát jelentenek ezek az elkövetők, ezért áll mögéjük, a média pedig tematizálással segíti a folyamatot.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment