Hamvába holt a vesztegetési kísérlet az ukrán határon

Záhony, határátkelőhelyA Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban három napon belül állítja bíróság elé azt a külföldi férfit, aki 200 euróval akarta megvesztegetni a határrendészt.

Egy ukrán állampolgár 2020. december 20-án 21 óra után a Beregsurányi Közúti Határátkelőhelyen kívánta elhagyni Magyarország területét. A 42 éves férfi megszegte a tranzitközlekedésre és a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat, továbbá a schengeni államok területén engedélyezett tartózkodás maximális időtartamát is jóval túllépte, mivel az engedélyezett kilencven nap helyett 2020. február elseje óta megszakítás nélkül az Európai Unióban tartózkodott.

Az ügyben megállapított tényállás szerint a férfi a határforgalom-ellenőrzést megkezdő határrendésznek – azért, hogy hivatali kötelességét megszegve bírság kiszabása, illetve a szükséges eljárás megindítása nélkül az országból kiléptesse – úgy adta át az útlevelét, hogy abban kétszáz eurót helyezett el.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyésze lefoglalta a jogtalan előnyként a határrendésznek átadott korrupciós pénzt, elrendelte az elkövető őrizetét, akit gyanúsítottként hallgatott ki kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt. A gyanúsított elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek a büntetlen előéletű elkövetőt minősített hivatali vesztegetés bűntettében, és ítélje próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre, továbbá meghatározott időre tiltsa ki Magyarország területéről, valamint rendeljen el vagyonelkobzást a kétszáz euró vonatkozásában.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment