Harmincéves az Országos Polgárőr Szövetség

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnökeA polgárőrség elmúlt három évtizedének legnagyobb eredménye, hogy 2011 óta köztestületként működhet az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) – nyilatkozta a szövetség elnöke.

Túrós András felidézte: egy 2011-es törvény a civil rendfenntartás területén monopol helyzetbe hozta az OPSZ-t, egyben biztosította költségvetési támogatását. Miközben 2011 előtt 50-150 millió forintnyi állami támogatást kaptak évente, azóta évi egymilliárd forint támogatásban részesül a szervezet, ami biztosítja a tervezhető működést – tette hozzá.

Túrós büszke a polgárőrségnél az elmúlt négy-öt évben végrehajtott technikai fejlesztésekre. A többi között hétszáz – a kormány által biztosított pályázatok nyomán beszerzett – új, illetve több száz, a rendőrségtől kapott használt autó segíti a polgárőr egyesületek tevékenységét. Szintén kormányzati pályázatok révén háromszáz segédmotort, ezer kerékpárt szereztek be, illetve 1500 rádióval gyarapodtak.

Ugyancsak büszke arra – folytatta az elnök-, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen létrehozták a polgárőr vezetők felkészítésére szolgáló akadémiát, illetve már négy éve működik az OPSZ határőrtagozata, így a polgárőrség kiveszi a részét a migráció elleni küzdelemből is.

Az elmúlt évtől az OPSZ harcot hirdetett a környezet védelméért, illetve aktívan kiveszi a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből; az elmúlt évben kétmillió munkaórában segítették az egészségügyi dolgozók és a hatóságok munkáját, ügyeltek a járványügyi szabályok betartására – sorolta.

A jövő egyik legfontosabb feladatának Túrós a fiatalítást nevezte, azt, hogy legalább tízezer 18 éves fiatal csatlakozzon az egyesületekhez.

Ennek érdekében ifjúpolgárőr-centrumokat kívánnak kialakítani középiskolákban, továbbá a polgárőrképzés magasabb szintjének eléréséért új tananyagok készülnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – ismertette. Szintén a jövő egyik fontos céljaként említette az informatikai fejlesztést, ezen belül egy belső infokommunikációs rendszer kialakítását.

Az elnök felidézte, hogy harminc éve, az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére vette fel az Országos Polgárőr Szövetség nevet. Majd a szervezet a rendszerváltás egyik “sikertermékévé” vált – mondta.

Miközben a kezdetekkor 220 egyesület működött országszerte, ma már mintegy 2000 egyesületben 65 ezer polgárőr tevékenységét fogja össze az OPSZ. A polgárőrök évente mintegy hétmillió szolgálati órát teljesítenek. Azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy elérjék az évi 10 millió szolgálati órát – fűzte hozzá Túrós.

Emlékeztetett arra is, hogy a szervezet első elnökévé Kopácsi Sándort, az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakját választották, aki angolszász bűnmegelőzési tapasztalatokkal rendelkezett, egyben személye garanciát jelentetett a polgárőrség politikamentes működésére.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment