Hegyi-Karabah: Ankara és Moszkva megállapodott az Azerbajdzsánban kialakítandó közös megfigyelőközpont technikai részleteiről

Hegyi-karabahAnkara és Moszkva megállapodást írt alá a hegyi-karabahi tűzszünet ellenőrzése céljából Azerbajdzsánban létrehozandó török-orosz megfigyelőközpont kialakítására és feladataira vonatkozó technikai részletekről – közölte az egyeztetések lezárultával a török védelmi minisztérium a Twitter-fiókján.

A tárca hozzátette: azon dolgoznak, hogy a központ minél hamarabb megkezdje működését. Bővebb információkkal egyelőre nem szolgáltak. Hulusi Akar török és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter november 11-én kötött külön megállapodást a közös megfigyelőközpont létrehozásáról azeri területen. A lépést az előzte meg, hogy Azerbajdzsán és Örményország Moszkva közreműködésével november 10-re virradóra egyezségre jutott a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt szeptember 27-én kiújult fegyveres harcok lezárásáról.

A november 10-i megegyezés értelmében egyebek mellett Moszkva csaknem kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba. Ankarának azonban nem lesz közvetlenül köze a békefenntartó művelethez, szerepe a török-orosz központ munkájában való részvételre korlátozódik. Franciaország, amely a hegyi-karabahi konfliktusra politikai megoldást kereső EBESZ minszki csoportjának egyik társelnöke, a közelmúltban azt szorgalmazta, hogy helyezzék nemzetközi megfigyelés alá a hegyi-karabahi fegyvernyugvás betartását, mert attól tart, hogy Oroszország és Törökország kizárja a nyugati hatalmakat a béketárgyalásokból.

Recep Tayyip Erdogan múlt szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy Ankara párbeszédet folytat Moszkvával a tűzszünet fenntartását segítő lépések kiszélesítéséről. Törökországon, Oroszországon és Azerbajdzsánon kívül egy “negyedik, ötödik” országot is bevonhatnak a folyamatba a térségből – fejtette ki röviden.

Ankara Baku eltökélt támogatója, és nem csak Hegyi-Karabah ügyét tekintve, miután Törökországot szoros etnikai, nyelvi, kulturális, történelmi és gazdasági szálak fűzik Azerbajdzsánhoz.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment