Hét év fegyházbüntetésre ítéltek egy “unokázós” csalót

bilincsA Fővárosi Törvényszék másodfokon, jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, akit többrendbeli, társtettesként elkövetett csalás bűntettével vádoltak.

A törvényszék azt közölte, hogy az ítélet szerint a férfi idős embereket hívott föl telefonon ismeretlen társával együtt azzal, hogy közeli hozzátartozójuk közlekedési balesetet szenvedett, erre hivatkozva pedig pénzt kértek a sértettektől. A vádlott magát rendőrnek kiadva találkozott az idős emberekkel, akiktől összesen több mint kilencmillió forintot vett át. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat első fokon – mint többszörös visszaesőt – négyrendbeli, társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt hét év fegyházbüntetésre, továbbá 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A másodfokon eljáró FT megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, helyesen értékelte a bizonyítékokat és a büntetéskiszabási körülményeket is. Az elsőfokú ítéletet a törvényszék annyiban változtatta meg, hogy a 400 ezer forint pénzbüntetésre vonatkozó rendelkezést mellőzte, illetve egyéb járulékos kérdésekben – például bűnjeleket, előzetes fogvatartás beszámítását illetően – döntött másként.

A pénzbüntetést a másodfokú bíróság azért mellőzte, mert a jelenleg is büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodó vádlott jövedelemmel, illetve vagyonnal nem rendelkezik, így esetében pénzbüntetés kiszabásának nincs helye – áll a bírósági közleményben.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment