A publikáció ideje: 2020. aug. 13.
Honvédelem / xSlide | Szerző ©

Horvát parancsnoka van a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak

Denis Tretinjak horvát vezérőrnagy és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnokaDenis Tretinjak lett a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka – írta a honvedelem.hu.

A cikk szerint Tretinjak korábban a Horvát Fegyveres Erők Parancsnokságának haderőtervezési főnöke volt. A horvát vezérőrnagyot kedden Budapesten munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka. Az egyeztetésen a szervezet előtt álló feladatokról és az együttműködés kereteinek meghatározásáról volt szó.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy székesfehérvári központtal alakul meg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C), amelynek feladata a térség stabilitásának megőrzése lesz, illetve konfliktus esetén irányítja a műveleti tevékenységet. Horvátország és Magyarország a két “keretnemzet”, amelyekhez a jövőben további NATO-országok is csatlakoznak.

A terv a megvalósítás szakaszába lépett. A parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája – köztük Tretinjak parancsnok – augusztus elején Székesfehérvárra érkezett. A HQ MND-C így már nemzetközi katonai szervezetként folyatja tevékenységét, hogy majd elérje a NATO teljes műveleti képességet. A horvát kontingens további hat katonája augusztus közepén érkezik Magyarországra – írta a honvedelem.hu.

Itt elmondhatod a véleményed!

Jó ha tudod, ezeket a html tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Biztonságpiac 2020 Konferencia és Kiállítás — 2020 szeptember 22.